Hlavní obsah

Hrobečku skřítka Dobbyho hrozí přemístění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Freshwater West

Ve skutečnosti neexistuje, přesto místo skonu skřítka Dobbyho ze ságy o Harrym Potterovi každý rok navštíví tisíce lidí. Filmaři jeho smrt situovali na pláž Freshwater West v západním Walesu. Památkáři se teď místních obyvatel ptají, jestli nebude lepší hrobeček přesunout. Pláž je totiž zahlcena nejrůznějšími upomínkovými předměty – hlavně ponožkami.

Foto: Profimedia.cz

Skřítek Dobby

Článek

Památkářská organizace National Trust nabízí v dotazníku dvě možnosti: buď památník odstranit, nebo ho přesunout na vhodnější místo.

Jenže Dobbyho hrob není oficiální památkou. Na místě vznikl spontánně poté, co fanoušci kouzelnické ságy chtěli na vlastní oči spatřit místo, kde hrdinně zahynul. Místní se proto obávají, že je situace neřešitelná.

Fanoušci filmů a knih o Harrym Potterovi k hrobečku nosí především oblázky pomalované různými vzkazy. Ve velkém ovšem nosí také ponožky, jako připomínku toho, že Dobby – na rozdíl od drtivé většiny domácích skřítků v kouzelnickém světě – byl skřítkem svobodným.

Po obdržení kusu oblečení přestanou být skřítci totiž vázáni povinností sloužit svým pánům. Dobby obdržel ponožku v druhém díle.

Foto: Profimedia.cz

Oblázků už je u památníku opravdu mnoho

„Zanechat tu vypranou ponožku je krásné, ale po nějaké době se ta ponožka nejspíš zašpiní vším možným,“ řekla stanici BBC Victoria MacLeanová z velšského Neathu.

„Musí tu být něco, co uspokojí fanoušky a zároveň zachová krásný vzhled pláže, protože to je opravdu nádherná pláž,“ dodala MacLeanová.

Hospody pod tlakem

Památkářům nedělají starosti jenom povalující se ponožky, ale i tlak pod kterým se ocitlo místní pohostinství a infrastruktura.

„Průzkum nám pomůže hlouběji porozumět problémům a zvážit možnosti udržitelné budoucnosti oblasti Freshwater West, jejíž součástí je i Dobbyho památník,“ uvedla National Trust.

Foto: Profimedia.cz

Natáčení scény, kdy je Dobby pochován.

Pláž se nachází blízko vesničky Castlemartin v západním Walesu. Díky silným vlnám tu jsou často vidět surfaři a díky úžasné scenérii ji rádi využívají také filmaři.

Před více než 10 lety se tu natáčelo akční drama Robin Hood, ale filmovým fanouškům v paměti jistě naskočí i poslední dva filmy o Harrym Potterovi (2010 a 2011). Lasturová vila, která se ve filmech na pláži rovněž objevuje, byla po natáčení rozebrána a odstraněna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám