Hlavní obsah

Hrdinka z 11. září si všechno vymyslela

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amerika ji obdivovala, milovala, naslouchala jí. Tania Headová častokrát emotivně vyprávěla, jak 11. září 2001 vyvázla z hořící Jižní věže Světového obchodního centra (WTC). Když prováděla turistické skupiny po Ground Zero, všichni hltali její příběh.

Článek

V televizi, novinách, na univerzitních konferencích. "Na to, co jsem zažila, nezapomenu do konce života." Touto větou začínala své vyprávění. Vzápětí následovaly podrobnosti.

Pracovala prý v 96. patře Jižní věže WTC u firmy Merrill Lynch. Když ji firemní bezpečnostní služba vyzvala, aby opustila budovu, zatímco Severní věž už polykaly plameny, bála se o život svého snoubence Daveho, který se tou dobou zdržoval ve stém patře. "Sešla jsem jen do 76. patra," líčila turistům při dvouhodinové prohlídce Ground Zero. Pak letadlo United Airlines, let č. 175, narazilo do Jižní věže.

"Slyšela jsem dunění tryskových motorů," vzpomínala a dodávala: "Všude byly smrt, zkáza, ale přesto jsem neztrácela naději." Za to, že žije, vděčí Remymu Crowtherovi. Čtyřiadvacetiletý hasič skutečně zachránil život lidem v bortícím se mrakodrapu. "Dovedl mě ke schodišti, které se ještě nezměnilo v trosky. Uhasila jsem oděv, který na mě hořel.

Na schodech umíral muž. Stáhl si z prsteníku snubní prsten s tím, že ho mám předat jeho ženě. Nedozvěděla jsem se ani jméno, protože z něj vyprchal život," popisovala dramatické chvíle předtím, než zdolala dalších 3354 schodů.

"Neprovedla jsem nic ilegálního"

Jenže Tania si všechno vymyslela. Prostě lhala, jako když tiskne. Přišel na to list The New York Times (NYT), když zjistil, že firma Merril Lynch Taniu Headovou, jež se mezitím stala předsedkyní organizace obětí z 11/9, vůbec nezaměstnávala. Přátelé Davea, jenž ve WTC zemřel, si na žádnou jeho snoubenku nevzpomínali. Když se reportér NYT pokusil domluvit s Taniou rozhovor k šestému výročí, třikrát přesunula termín. K obviněním, že cynicky obelhávala Ameriku, řekla do telefonu jedinou větu: "Neprovedla jsem nic ilegálního."

Španělský list La Vanguardia navíc vypátral, že Tania Headová má španělský původ a ve skutečnosti se jmenuje Alicia Esteve Headová. Její bývalí kolegové si vybavili, že si často vymýšlela neuvěřitelné příhody, jen aby byla v centru pozornosti. Tvrdila třeba, že její otec byl diplomat, že vystudovala Harvard a Stanford, že žila mimo jiné ve Francii, Singapuru, Británii.

NYT si dal tu práci a zjistil, co už nepřekvapilo: nic z toho neodpovídalo pravdě. "Její historku jsem slyšela snad stokrát," přiznává Janice Cilenteová, sociální pracovnice a členka sdružení pro pomoc obětem. "Byla jsem jí kdykoli po ruce, když potřebovala, aby ji někdo vyslechl, třeba ve tři hodiny v noci. Ukradla mi čas i duši."

Jefferson Crowther, otec mrtvého hasiče, jenž měl zachránit i Taniu Headovou, se vzpírá jejímu podvodu uvěřit: "Připadala nám upřímná a citlivá." Předseda amerického svazu spisovatelů Aaron Zimmermann neskrýval zklamání, protože svaz zveřejnil dva svazky vyprávění přeživších z 11/9 a Tania Headová do nich napsala dvě básně. "Obelhala nás. K tomu nemám slov," svěřil se.

Reklama

Výběr článků

Načítám