Hlavní obsah

Hledejme osobně průsečíky, přál si Putin před Ženevou

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obnovit osobní kontakt a navázat dialog tam, kde mají obě mocnosti společné zájmy. Tak vidí ruský prezident Vladimir Putin hlavní cíle setkání se svým americkým protějškem Joem Bidenem, které se ve středu uskuteční ve švýcarské Ženevě. Šéf Kremlu to řekl v rozhovoru s TV Rossija 1, jehož úryvek byl v předstihu zveřejněn.

Foto: Yevgeny Odinokov, ČTK/AP

Vladimira Putina čeká v Ženevě summit s americkým prezidentem Joem Bidenem.

Článek

Za oblasti, kde mají Washington i Moskva společné zájmy, považuje Putin strategickou stabilitu, řešení regionálních konfliktů, ochranu životního prostředí a ekonomickou spolupráci. „Pokud se nám po tomto setkání podaří vytvořit mechanismy spolupráce v těchto oblastech, bude to dobré. Pak by se dalo říct, že setkání bylo užitečné,“ citovala jej agentura TASS.

Spojené státy letos uvalily na Rusko další sankce a země si vzájemně vyhostily několik diplomatů. Putin poznamenal, že řada amerických firem chce působit v Rusku, ale mají kvůli tomu problémy. „Je to pro americkou ekonomiku dobré?“ položil si otázku.

Biden souhlasí s Putinem, že vztahy jejich zemí jsou na nízkém bodě

Evropa

Biden minulý týden řekl, že USA budou razantně reagovat na zapojení Moskvy do „škodlivých aktivit“, ale ujistil také, že Washington neusiluje o konflikt s Ruskem a chce s ním stabilní a předvídatelné vztahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám