Hlavní obsah

Historický zápis. Komunisté vítězí ve Štýrském Hradci

Právo, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štýrský Hradec

Historický úspěch zaznamenala Komunistická strana Rakouska (KPÖ) v nedělních volbách do městského zastupitelstva ve Štýrském Hradci, který je druhým největším městem alpské republiky.

Foto: Profimedia.cz

Stánek rakouských komunistů

Článek

S 28,8 procenta hlasů dokázala KPÖ porazit i lidovce (ÖVP), jejichž starosta Siegfried Nagl stál v čele města 18 let a po oznámení volebního výsledku odstoupil.

Elke Kahrová, šéfka kandidátky KPÖ, tak má šanci stát se první komunistickou starostkou metropole Štýrska. To se zatím v žádném hlavním městě některé z devíti rakouských spolkových zemí nepodařilo.

Podle médií stojí za překvapivým vítězstvím komunistů jejich vytrvalá angažovanost v oblasti bytové politiky.

Čína pompézně oslavuje sto let od založení komunistické strany

Svět

V letech 2005 až 2017 se Kahrové jako radní pro otázky bydlení podařilo vybudovat na tisíc sociálních bytů a připravit pozemky pro výstavbu 500 dalších.

Na celostátní úrovni nemá KPÖ zdaleka tak velkou podporu. V posledních parlamentních volbách dostala méně než jedno procento hlasů a nezískala tak zastoupení v Národní radě.

Reklama

Výběr článků

Načítám