Hlavní obsah

Gebrev poprvé přiznal, že dodával zbraně na Ukrajinu

Společnost EMKO bulharského obchodníka se zbraněmi Emilijana Gebreva dodávala zbraně na Ukrajinu i po roce 2014, kdy na východě země tamní separatisté podporovaní Ruskem začali bojovat proti ukrajinské armádě. V e-mailu zaslaném americkému listu The New York Times (NYT) to přiznal sám Gebrev, který původně vyzbrojování Ukrajiny popíral. V e-mailu také píše, že pro skladování zbraní využíval sklad v České republice.

Foto: Profimedia.cz

Bulharský obchodník se zbraněmi Emilijan Gebrev

Článek

Podle všeho jde o sklad ve Vrběticích, který v roce 2014 dvakrát explodoval. Podle Česka panuje důvodné podezření, že výbuchy způsobili agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Kauza nyní vedla k rusko-české diplomatické roztržce a premiér Andrej Babiš kauzu Vrbětice označil za bezprecedentní teroristický útok.

Gebrev se v e-mailu listu NYT také zmínil o dvou pokusech otrávit ho v roce 2015, což je akce připisovaná jednotce GRU označované číslem 29155. Podle Gebreva se o to sice pokusili ruští vrazi, ale nepracovali zřejmě sami, nýbrž společně s jeho nepřáteli z Bulharska.

Ruský velvyslanec při EU: Český příběh je součást protiruské psychózy celého Západu

Zahraniční

Ke své společnosti EMKO a jejím kontaktům s Ukrajinou původně mnoho informací neposkytoval a tvrdil, že veškerý vývoz zbraní na Ukrajinu zastavil na začátku bojů na východě země v roce 2014.

V pátečním dopise americkému deníku však přiznal, že EMKO podepsala s „oprávněnými ukrajinskými společnostmi" kontrakt na konci roku 2014, když už se na východě Ukrajiny bojovalo.

Bulharský obchodník popírá export munice z ČR na Ukrajinu

Evropa

V předchozí korespondenci ujišťoval, že zbraně uskladněné v ČR nebyly určeny na Ukrajinu.

Kauza Vrbětice dodala nové důkazy

NYT píše, že jeden bývalý ukrajinský představitel byl ochoten sdělit tajnou vojenskou informaci pod podmínkou zachování anonymity - EMKO podle něj kontrakt podepsala v roce 2014 a měla podle dohody ukrajinské armádě dodat dělostřeleckou munici. Ve snaze zabránit příznivcům Ruska v bulharské vládě, aby tento obchod překazili, byla munice zabalena tak, jako by byla určena Thajsku. Gebrev informaci o matoucím označování zboží popřel.

Kdo je Bulhar, který kupoval munici z Vrbětic, a proč se o něj zajímala GRU

Evropa

Podle NYT nebylo dosud moc jasné, proč se Rusové snažili Gebreva zničit. Český případ podle listu poskytuje nové důkazy, že důvod, proč ho Kreml pronásledoval, byly jeho obchody. Podle odborníků byla při pokusech o jeho otrávení použita stejná nervově paralytická látka novičok jako o tři roky později v anglickém Salisbury v případě bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije.

Reklama

Výběr článků

Načítám