Hlavní obsah

Francouzský Senát projednává zákon o muslimských šátcích

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Kontroverzní zákon o zákazu okázalého nošení náboženských symbolů ve francouzských státních školách, který minulý měsíc v prvním čtení odhlasovala dolní komora parlamentu - Národní shromáždění, se v úterý dostal na program jednání Senátu.

Foto: Táňa Pokorná
Článek

Všeobecně se očekává, že předloha i tady projde bez větších problémů. Senátoři by o ní měli hlasovat dnes. Poté se zákon vrátí do Národního shromáždění k závěrečnému schvalování.

Zákon má nabýt účinnosti od nového školního roku. Projednávaný text nevyjmenovává, které konkrétní náboženské symboly nebude možné ve školách nosit. To by měl upřesnit až ministr školství v příslušném věstníku. Dosud se ale hovořilo o muslimských šátcích, židovských jarmulkách a velkých křesťanských křížích.

Dojde i na turbany?

O svůj symbol - turban - se obávají i příslušníci sikhské komunity, kterých žije ve Francii několik tisíc. O jarmulkách, křížích a nejnověji i turbanech se přitom začalo hovořit až později, zřejmě ve snaze demonstrovat, že zákon není namířen proti islámu.

Nerespektování zákona může vést až k vyloučení ze školy. Jakékoli sankci ale musí předcházet dialog se žákem. K vypracování normy přispěla dlouhotrvající veřejná debata, kterou podnítily četné případy muslimských dívek a žen odmítajících odložit šátky ve školních třídách nebo při fotografování na oficiální dokumenty.

Vyloučení ze škol

Několik studentek bylo z tohoto důvodu ze školy vyloučeno. Muslimské organizace ve Francii, ale i arabských zemích proti normě ostře protestovaly a označily ji za útok na náboženskou svobodu.

Zákon vzbudil nevoli nejen mezi muslimskou komunitou ve Francii, ale i v zahraničí. Minulý týden jej kritizoval i předpokládaný muž číslo dvě teroristické sítě al-Kajdá Ajman Zaváhirí, podle něhož zákon "znovu ukazuje zášť západních křižáků vůči muslimům". Francouzské ministerstvo zahraničí odmítlo jeho prohlášení komentovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám