Hlavní obsah

Francouzský prezident Macron odsoudil násilí v Paříži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron na tiskové konferenci v Buenos Aires, kde se zúčastnil summitu dvaceti velkých ekonomik G20, odsoudil násilí, které provázelo sobotní demonstrace v Paříži. Násilí a vandalismus jsou podle něj neospravedlnitelné a nemají nic společného s poklidným vyjádřením oprávněného hněvu.

Foto: Kamil Zihnioglu, ČTK/AP

Demonstrant sleduje hořící vůz u Champs-Elysees při protestech, které probíhaly 1.12. v Paříži.

Článek

„Nic nemůže omluvit to, že jsou napadány bezpečnostní jednotky, drancovány obchody, veřejné i soukromé budovy podpalovány, ohrožováni chodci a novináři nebo že je pošpiněn Vítězný oblouk,” uvedl Macron.

Dodal, že ti, kteří za násilnostmi stojí, chtějí jen šířit chaos. Hned po návratu do vlasti bude jednat s ministry, jak na události zareagovat.

Foto: Handout, Reuters

Franzouzský prezident Emmanuel Macron na tiskové konferenci v Buenos Aires odsoudil násilí při sobotních pařížských protestech.

Francouzský premiér Édouard Philippe mezitím oznámil, že kvůli situaci v Paříži zrušil pondělní cestu do Polska na konferenci o klimatu COP24. Předsedu vlády v Polsku zastoupí ministr životního prostředí François de Rugy.

Ministr vnitra: Žluté vesty za to nemohou

Večer v televizi vystoupil ministr vnitra Christophe Castaner, který prohlásil, že za násilnostmi nestojí hnutí žlutých vest protestující proti plánovanému zdražení pohonných hmot a růstu životních nákladů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté ve Francii nasadili proti demonstrujícím slzný plynVideo: AP

Situaci podle Castanera vyhrotili radikálové, kteří chtěli jen ubližovat, ničit, loupit a zabíjet. Vyzval nicméně hnutí, aby se od násilností jasně distancovalo, zároveň žlutým vestám nabídl dialog.

Mezi demonstranty se vmísili extremisté

Francouzská policie v sobotu proti části demonstrantů musela zasáhnout s použitím slzného plynu a vodních děl. Při protestech bylo zraněno 65 lidí, z toho 11 policistů, oznámila prefektura. Francouzi demonstrují proti zvyšování cen pohonných hmot. Radikálové, kteří se mezi demonstranty v mísili, pálili automobily a ničili majetek.

Foto: Kamil Zihnioglu, ČTK/AP

Policista při násilných protestech v Paříži.

Podle policie se mezi demonstranty, kteří protestují kvůli cenám benzinu, dostali levicoví i pravicoví extremisté. Policie oznámila, že zadržela 140 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám