Hlavní obsah

Francie sdělí příčinu Arafatovy smrti jeho synovci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ/RAMALLÁH

Francie je připravena seznámit se zdravotní dokumentací Jásira Arafata jeho synovce, pozorovatele OSN Násira Kidvu, který přijde do Francie v pátek. "Očekáváme tento požadavek a jsme připraveni mu vyhovět," uvedl mluvčí francouzského ministerstva obrany Jean-Francois Bureau.

Foto: Zlínský kraj

Radomír Maráček

Článek

Není však jasné, zda se mu do dokumentace podaří nahlédnout. To závisí na také postoji Arafatovi ženy Suhy. Je možná, že jako nejbližší příbuzná by mohla Kidvově snaze zabránit.

Francie nadále odmítá seznámit veřejnost s příčinami Arafatovy smrti. Odmítla je sdělit už palestinské vládní delegaci. Ze zákona s nimi smí seznámit jen rodinné příslušníky. Potvrdil to i palestinský ministr zahraničí Nábil Šás. Podle něj požadavek Kidvy vychází čistě z toho, že je příbuzným Arafata.

Konec spekulací

Spekuluje se však, že by Kidva vyřešil problémy s okolnostmi smrti Jásira Arafata. Je čistě na příbuzných, jak naloží s informacemi, které získají ze zdravotní dokumentace.

"Úplná lékařská zpráva prezidenta Arafata je historickým dokumentem pro palestinský lid. Získáme tento spis a palestinská správa přijme nezbytná rozhodnutí, včetně informování palestinského lidu o všech detailech zprávy," uvedl generální tajemník palestinské vlády Hasan abú Lidbí před Kidvího cestou do Francie.

Spekulace o příčiny smrti vyostřují napětí, protože militantní Palestinci se přiklánějí k názoru, že Arafata otrávili Izraelci. Je tu také možnost, že palestinský předák byl homosexuál a nakazil se AIDS.

Reklama

Související témata:

Související články

O příčině Arafatovy smrti se stále mlčí

Lékařské tajemství, které brání zveřejnit příčinu smrti palestinského vůdce Jásira Arafata, začíná Francii tížit a v Paříži se začínají ozývat hlasy, aby bylo...

Výběr článků

Načítám