Hlavní obsah

Frances zeslábl, z Atlantiku se k Floridě blíží Ivan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Jako ve zlém snu si musí připadat obyvatelé Floridy ve Spojených státech a ostrovních států v karibské oblasti, které v minulých dnech zasáhly dva hurikány Charley a Frances. Ve středním Atlantiku se totiž začal tvořit letošní pátý hurikán Ivan. Fances si jen na Floridě vyžádal šest životů a hmotné škody v rozmezí 3 až 6 miliard dolarů.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Prezident George Bush požádá Kongres USA o schválení dvoumiliardové pomoci na odstranění nejhorších následků po obou hurikánech Charley a Frances. Ve středu se pravděpodobně sám vydá na Floridu.

Frances, který už zeslábl a změnil se v tropickou bouři postoupil z Floridy severním směrem nad státy Georgie a Alabama. Nad pevninou urazí každou hodinu zhruba 12 kilometrů. Doprovází ho vítr o rychlosti 70 kilometrů za hodinu a silný déšť.

Ivan, letos již pátý hurikán, by mohla Floridu zasáhnou koncem týdne. Zatím se blíží rychlostí asi 40 kilometrů za hodinu západním směrem k Barbadosu. Síla jeho větru je 165 kilometrů za hodinu. Nový hurikán přímo ohrožuje karibské ostrovní státy Barbados, Svatou Lucii, Svatý Vincenc a Grenadiny a Grenadu. K Barbadosu by měl dorazit v úterý kolem poledne SELČ.

Ohrožení vesmírného programu

Frances při svém řádění na Floridě poškodil i montážní halu raketoplánů. Blížící se Ivan by tak pro americký vesmírný program znamenal přímé ohrožení, uvedla Národní agentura pro letectví a vesmír (NASA). Silný vítr strhal ochranné pláty z jedné z nejvyšších budov světa nazývané VAB. Přímé ohrožení obnovení startu raketoplánů plánované na jaro příštího roku hrozí v případě, že se 130 metrů vysokou stavbu nepodaří opravit do případného údaru Ivana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám