Hlavní obsah

Fossett připravuje rekordní let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVÝ ZÉLAND

Americký milionář Steve Fossett se na Novém Zélandu připravuje na další rekord. Chtěl by ve větroni letět výše než kdokoli před ním. Na upraveném větroni DG505M chce překonat rekord Američana Boba Harrise, který v roce 1986 dosáhl výšky 14 938 metrů.

Foto: Patrik Pařízek

Odraz schwarzwaldského hodináře v drahém kameni

Článek

Fossett, jenž se stal prvním člověkem, který dokázal sám v balónu obletět bez přerušení celý svět, se rekord pokusil překonat už loni, když plánoval dosáhnout výšky 19 000 metrů. To se mu nepodařilo, ale získal alespoň dva rychlostní rekordy pro lety v délce 500 a 1000 km.

Fossett připravuje let na Novém Zélandu

Tento týden dorazil Fossett na Nový Zéland. S druhým pilotem Einarem Enevoldsonem jsou opět na základně Omarama na Jižním ostrově, kde silné zimní větry z jihu mohou nabídnout optimální podmínky pro dosažení rekordu. Mluvčí týmu Steve Tollestrum ovšem informoval německou agenturu DPA, že tento týden není počasí příznivé, lepší podmínky by měly nastat mezi 13. -15. srpnem. Pro let jsou potřeba nejen silné větry od pólu, ale také zeslabení tropopauzy a polární záře.

Tento týden by se proto měl uskutečnit zkušební let, při kterém se bude testovat těsnost přetlakového systému. "Veškeré naše vybavení je připraveno a naším úkolem je udržovat lidi i vybavení v perfektním stavu, abychom mohli využít vhodné počasí," uvedl Enevoldson, bývalý zkušební pilot NASA.

V pozadí stojí NASA

Úsilí dosáhnout rekordu podporuje NASA, je totiž součástí jejího projektu Perlan. Ten se zabývá otázkou proudění ve stratosféře, zejména takzvanými stratosférickými horskými vlnami SMW, jejichž stoupavé proudy dosahují až do výšky třiceti kilometrů. Právě těch chce využít Fossett. Pro začátek mu stačí překonat stávající rekord, v druhé části projektu by však chtěl dosáhnout výšky přes 30 000 metrů. Výzkum NASA je dále zaměřen na změny tropopauzy pod vlivem SMW a také na to, jaký vliv mají SMW na polární záři.

Reklama

Výběr článků

Načítám