Hlavní obsah

Floridu sužuje smrtící rudý příliv. Guvernér vyhlásil pohotovost

Novinky, tcs

V pondělí vyhlásil floridský guvernér Rick Scott stav pohotovosti v sedmi okresech, které jsou nejvíce postiženy jevem zvaným rudý příliv. Jedná se o přemnožení toxických mikroorganismů a řas, které přinášejí smrt téměř všemu živému ve vodě. Letos trvá rudý příliv už nezvykle dlouho a výsledkem jsou statisíce mořských živočichů vyvržených na břeh.

Foto: Profimedia.cz

Rudému přílivu už padly za oběť statisíce mořských živočichů.

Článek

Rick Scott vyhlásil podle serveru CNN stav nouze v pondělí v okresech Hillsborough, Collier, Lee, Charlotte, Sarasota, Manatee a Pinellas.

„Zajistí to přesun financí a jiných zdrojů k těm, kteří mají s rudým přílivem zkušenosti,“ oznámil Scott.

Foto: Profimedia.cz

S likvidací mrtvých živočichů musí pomáhat i těžká technika.

Díky zvýšení prostředků se do likvidace následků a záchrany alespoň některých zvířat bude moci zapojit více biologů a dalších vědců, dodal guvernér.

Foto: Profimedia.cz

Rudý příliv na jihozápadě Floridy

Rudý příliv způsobuje přemnožení mikroorganismů a řas, které zbarvují mořskou vodu do ruda. Nebezpečné jsou takto zbarvené vody kvůli řase Karenia brevis, jež během rozkladu vylučuje nervové jedy brevetoxiny.

Foto: Profimedia.cz

Mrtví živočichové jsou převezni na pitvu, aby se potvrdila otrava toxiny.

Foto: Profimedia.cz

Ochranáři odvážejí z pláže mrtvho kapustňáka.

Ne každý rudý příliv je smrtící – záleží na výskytu toxických řas – a ne vždy trvá tak dlouho. Normálně se ve vodách u Floridy rudý příliv objevuje od října do konce zimy. Tenhle však trvá už devět měsíců a devastuje mořský život. Za oběť mu padají ryby, obojživelníci i mořští savci.

Toxiny se přenášejí i vzduchem

V ohrožení jsou i lidé. Ve vodě zamořené řasami by neměli plavat nebo se vyskytovat v její blízkosti. Brevetoxiny jsou totiž schopné měnit se v plicích na molekuly schopné pronikat do buněk a poškozovat tam DNA. Lidé by se rovněž měli vyhnout konzumaci ryb a mořských plodů.

Foto: Profimedia.cz

Některá zvířata se podaří zachránit. Veterinářka Hetaher Barronová pečuje o jednu z přeživších mořských želv. Pro ně byl letošní rudý příliv obzvlášť zničující.

CNN s odvoláním na Floridskou komisi pro ochranu přírody uvedla, že jde o nejhorší zamoření řasami od roku 2006, kdy Mexický záliv drtivě zasáhl hurikán Katrina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám