Hlavní obsah

FBI prošetřuje možné propojení počítačových pirátů a teroristů

Právo, DPA, vpl, ik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký Federální úřad pro vyšetřování FBI si vzal na mušku možnou součinnost mezi hackery - počítačovými piráty napadajícími webové stránky, telefonní spojení a třeba i kreditní karty, a osobami podezřelými z terorismu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Milan Vyhnálek před mléčnou farmou LACRUM v Tasmánii, na kterou se jezdil ve své době dívat celý svět.

Článek

"Šetříme náznaky, že hackeři třeba i nevědomky mohli být pomocníky teroristů. Nemusí mít o tom třeba ani tušení - vždyť mezi sebou komunikují přes "nabourané" adresy elektronické pošty a soutěží, komu se podaří proniknout na více střeženou internetovou stránku. Přestože se ochrana dat v posledních let pronikavě zlepšila, špičková hakeři s ní drží bez problémů krok. Umějí to, vedou si stále lépe a možná je otázkou času, kdy se na ně teroristé obrátí," řekl listu The Boston Globe nejmenovaný expert FBI na počítačovou kriminalitu.

Ve středu začalo soudní slyšení se saúdskoarabským absolventem počítačové vědy na univerzitě v Idaho, který čelí obvinění, že pomáhal teroristům. Obžaloba viní Umara Husajina (34) z použití univerzitního počítače k provozování internetových stránek podporujících palestinskou skupinu Hamás a organizace, které schvalovaly atentáty z 11. září 2001.

Prostřednictvím stránek se prý zájemci mohli hlásit o členství v teroristických organizacích. Husajin zároveň čelí obviněn, že přes čtyři bankovní účty na jeho jméno bylo převedeno 300 tisíc dolarů (8 miliónů korun) jisté organizaci v Michiganu, která měla podle FBI kontakty s teroristy. Za každý bod obžaloby mu tak hrozí 15 let vězení. Žalobci k tomu ještě přidali obvinění z falšování víza, za což může být odsouzen k 25 letům.

Úřady již také pracují na jeho možné deportaci z USA. Husajin, který byl vzat do vazby před 14 měsíci, však veškerou vinu popírá a hájí se tím, že útoky 11. září vždy důrazně odsuzoval. Soudní slyšení potrvá několik týdnů a soudci budou muset vyslechnout více než sto svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám