Hlavní obsah

EU zakázala dovoz drůbeže z Chorvatska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise podle očekávání v úterý zakázala dovoz živé drůbeže z Chorvatska. Zákaz se vztahuje i na výrobky z drůbežího masa. Komise tak reaguje na výskyt ptačí chřipky v této balkánské zemi.

Článek

"Rozhodnutí jsme přijali v reakci na případ výskytu viru ptačí chřipky H5 u divokého ptactva v Chorvatsku. Zatím se provádějí testy, které mají potvrdit přesný kmen viru," uvedla ve zprávě komise. Objevení podkmene viru ptačí chřipky H5 nemusí znamenat, že se v tělech divokého ptactva vyskytuje kmen H5N1.

Ten by mohl být pro člověka smrtelně nebezpečný. Komise v pondělí uvedla, že navrhne dočasné embargo na dovoz ptactva do unie. Komisař pro zdraví a ochranu spotřebitelů Markos Kyprianu řekl, že návrh ještě v úterý posoudí experti ze Stálého veterinárního výboru EU. Konečné rozhodnutí bude náležet Evropské komisi.

Drůbežáři dostanou očkování

Kyprianu také uvedl, že chce nechat očkovat zvláště ohrožené Evropany, např. ty, kteří pracují s drůbeží. Plošné očkování obyvatelstva není ani možné ani nutné, dodal a vyzval lidi, aby nepropadali zbytečné panice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám