Hlavní obsah

EU hrozí Římu obří pokutou za skládky odpadu v okolí Neapole

Brusel/Řím
Aktualizováno

Evropská komise v sobotu obvinila italské úřady, že nepřijaly dostatečná opatření ohledně skládek odpadu v oblasti Neapole. Pohrozila Římu velkou pokutou, pokud neupraví své zákonodárství v duchu unijního zákona pro sběr a skladování odpadů.

Článek

V Neapoli a v celé Kampánii se v posledních letech pravidelně hromadí tisíce tun odpadků, zejména kvůli neodpovídajícímu systému jeho skladování a zpracování. Za krizové situace s odpadem v neapolském kraji stojí především mafie, která si z tohoto citlivého odvětví udělala výnosný podnik.

Od čtvrtka obyvatelé blokují u Terzigna poblíž Neapole přístupové cesty k místní staré skládce, kterou pokládají již za přeplněnou. Domáhají se rychlého otevření slíbené nové skládky, která má být největší v Evropě s kapacitou tři milióny tun. Bylo hlášeno několik střetů s policií, poslední se odehrál v noci na sobotu.

"Jsem zneklidněn tím, co se v posledních dnech děje v Kampánii. Dnešní situace nám ukazuje, že opatření, která přijala italská vláda od roku 2007, nejsou dostačující," prohlásil v sobotu eurokomisař pro životní prostředí Janez Potočnik.

Premiér Silvio Berlusconi v pátek přislíbil, že nová krize s odpadem v regionu Neapole bude vyřešena do deseti dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám