Hlavní obsah

Erikův švédský adoptivní otec dostal půl roku vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Soud ve švédském Jönköpingu ve čtvrtek odsoudil jednatřicetiletého Rickarda Bergquista k půlročnímu trestu vězení. Bergquist byl adoptivním otcem českého chlapce Erika, který byl loni v létě adoptován z Česka do Švédska a který ve své nové rodině počátkem letošního roku zemřel.

Článek

Bergquist byl odsouzen za to, že svému osvojenému synovi zanedbáním rodičovské péče způsobil zranění. Požadavku obžaloby, aby byl Bergquist odsouzen za týrání malého Erika, však soud nevyhověl. Původní předpoklad, že činy rodičů vedly přímo a bezprostředně k Erikově smrti, se tak přinejmenším v otcově případě zatím nenaplnil. Bergquistovým hrozilo až šestileté vězení. [celá zpráva]  

Erikova třicetiletá adoptivní matka Linda Bergquistová není ve čtvrtečním rozsudku zmíněna. Soud ji poslal v závěru svého hlavního líčení 13. března na psychiatrické vyšetření, a rozsudek nad ní tak bude vynesen až po skončení této procedury. Soud si totiž není jist, zda je Linda Bergquistová schopna odpykat si svůj díl trestu v normálním vězení, nebo zda bude muset být umístěna v nucené psychiatrické péči. Vyšetření Lindy Bergquistové ale ještě nezačalo, takže vynesení jejího rozsudku proto potrvá ještě přinejmenším několik týdnů. Na verdikt soudu čeká Bergquistová na svobodě.

Netradiční případ malého Erika, který byl po adopci do Švédska přejmenován na Freddieho, vzbudil velkou pozornost ve Švédsku i v České republice. Chlapcův život na severu Evropy trval od chvíle, kdy sem byl z Česka adoptován, jen necelého půl roku.

Do Švédska přijel loni v srpnu a zpočátku se zdálo, že si v nové rodině brzy zvykne. Již po několika týdnech ale nastaly problémy, při nichž jeho novým rodičům evidentně stále více docházela trpělivost. [celá zpráva] Chlapce, který protestoval a neplnil jejich pokyny, fyzicky trestali a nakonec podcenili jeho vážná zranění, jimž posléze podlehl.

Vzhledem k množství rasistických příspěvků byla diskuze u tohoto článku zrušena.

Reklama

Související témata:

Související články

Švédští rodiče adopce Erika litovali

Ačkoliv švédští rodiče se na malého Erika, kterého adoptovali z ČR nejprve těšili, brzy prý litovali peněz, které za jeho adopci dali. Chlapec zemřel v lednu...

Výběr článků

Načítám