Hlavní obsah

EMA: Omikron je nakažlivější, na závěry ohledně nebezpečnosti je brzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterodam

Varianta omikron je podle všeho nakažlivější než předchozí formy koronaviru, na závěry ohledně závažnosti nákazy je ale ještě brzy. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Podle nich zatím není o průběhu nákazy omikronem k dispozici dost dat, z nichž by se dalo usoudit, zda stávající vakcíny proti nové variantě fungují dostatečně, nebo je bude potřeba upravit.

Foto: Reuters

Nová mutace covidu omikron

Článek

„Případy se jeví jako převážně lehké, musíme ale nasbírat více informací, abychom mohli určit, zda je spektrum závažnosti choroby způsobené omikronem jiné než u variant, které obíhají nyní,” řekl Marco Cavaleri, který je v agentuře EMA zodpovědný za strategii očkování.

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus ve středu řekl, že koronavirová varianta omikron přináší podle prvních studií vyšší riziko opětovné nákazy než varianta delta, ale mírnější průběh nemoci covid-19.

EMA doporučuje očkování kombinací vektorových a mRNA vakcín

Koronavirus

EMA se vyslovila také pro časnější aplikaci třetích posilujících dávek proticovidových vakcín.

„Zatímco stávající doporučení bylo podávat posilující dávku nejlépe po šesti měsících, tak dostupná data nyní hovoří o tom, že podání třetí dávky je bezpečné a účinné už po třech měsících od dokončeného očkování,” řekl Cavaleri.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám