Hlavní obsah

Egypt jedná s únosci izraelského vojáka, Izrael hrozí útokem

– JERUZALÉM
ČTK, BBC, Novinky, Jerusalem Post

Egyptský tým vyjednávačů se pokouší domluvit propuštění izraelského vojáka Gilada Šalita, který byl v neděli unesen při nájezdu Palestinců na izraelský post u blízkosti hraničního přechodu Kerem Šalom na hranice s pásmem Gazy. Izrael hrozí akcí v Gaze. Promluvil o něm premiér Ehud Olmert.

Článek

"Vydal jsem včera (v neděli) armádnímu velení rozkaz k přípravám na vojenskou operaci velkého rozsahu a dlouhého trvání s cílem zasáhnout teroristické organizace, jejich šéfy a všechny ty, kdo jsou zapojeni do terorismu. Budiž jasno: udeříme na každého, ať je to kdokoliv, a oni to vědí," řekl v pondělí Olmert na veřejném vystoupení v Jeruzalémě. "Nikdo nebude nedotknutelný," dodal.

Na nedělní schůzce bezpečnostního kabinetu izraelští vůdci odsouhlasili rozsáhlou operaci v pásmu Gazy a rozhodli o "použití veškerých možných prostředků" k osvobození vojáka. Okamžité akce se však zdrželi, dali únoscům dva dny, aby vojáky propustili.

Tajemní únosci

O angažování egyptského týmu informoval izraelský rozhlas s tím, že Egypťané jednají přes třetí stranu. Nabídli také dodávku léků a lékařskou pomoc, protože unesený je vážně zraněn.

Zatím však není jasné, zda únosci egyptskou nabídku přijmou. Angažuje se i Francie, protože unesený má vedle izraelského po otci též francouzské občanství. Francie je v kontaktu se všemi zúčastněnými stranami a snaží se dosáhnout vojákova osvobození, sdělil mluvčí francouzského ministerstva zahraničí.

Totožnost únosců však stále zůstává záhadou, i když anonymní mluvčí Výborů lidového odporu (PRC) oznámil:  "Zadržujeme toho (izraelského) vojáka. Je naživu a v dobrém zdravotním stavu." Řekl, že "izraelský voják přijímá potravu a pije a jeho zranění nejsou vážná". Posléze však PRC účast na únosu popřely, i když se stále hlásí k podílu na akci, při níž byl voják unesen. K té se přihlásila i ozbrojená složka vládního Hamásu Brigády mučedníků Izzuddína Kásama a dosud neznámá Islámská armáda. Vládní Hamás, který byl Izraelem obviněn z únosu, však popřel, že by byl do něj zapleten.

Útok z tunelu vyvolá izraelskou odvetu

Desátník Šalit je prvním izraelským vojákem uneseným od roku 1994. Zajat byl při velmi odvážné akci palestinských bojovníků. Ti prokopali pod hranicí s pásmem Gazy 300 metrů dlouhý tunel, jímž pronikla ozbrojená skupina o sedmi nebo osmi mužích a zaútočila granáty a ručními zbraněmi na tank a prázdné obrněné vozidlo na izraelském vojenském stanovišti. Na oba vozy hodili granáty. Při útoku zahynuli dva ze tří tankistů a dva z útočníků. Další vojáci byli zraněni. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám