Hlavní obsah

Dzurinda vede menšinovou vládu, Šimko v opozici

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Strana Svobodné fórum (SF) bývalého ministra obrany Ivana Šimka nevstoupí do vládní koalice, pokud bude stát v jejím čele Mikuláš Dzurinda. "Jsme však připravení akceptovat jiného kandidáta. Žádáme změnu stylu politiky vlády a ten je spojený s osobou premiéra," uvedl Šimko po středečním jednání s předsedy koaličních stran.

Foto: Jan Kaše

Ohraničení pozemků nebo kultovního hradiště?

Článek

Slovenská vládní koalice tímto ztratila většinu ve parlamentě. Dzurinda už prohlásil, že se pokusí získat podporu menšinové vládě.

Opoziční strany však záhy avizovaly, že tuto variantu nepodpoří. Šéfové koaličních stran však připustili uzavření "opoziční smlouvy" se Šimkovou stranou.

"Bez písemné dohody by bylo působení menšinové vlády dlouhodobě nereálné," uvedl předseda Strany maďarské koalice Béla Bugár.

Šéfové vládních stran vyjádřili Dzurindovi podporu a zdůraznili, že o postu premiéra rozhoduje Slovenská demokratická a křesťanská unie (SDKU).

Dzurinda loni odvolal Šimka pro jeho nesouhlas se změnou v čele Národního bezpečnostního úřadu. Vzápětí sedm poslanců premiérovy SDKU vystoupilo ze strany a založilo novou stranu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám