Hlavní obsah

Dvě třetiny obálek pro polské novomanžele jsou prázdné

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční svatební dary jako mixer, žehlička, vysavač či sada skleniček nebo hrnců ustupují na polských veselkách už delší dobu do pozadí. V souladu se zásadou „ať si mladí koupí, co chtějí, nebo s finančním obnosem naloží, jak uznají za vhodné“, svatebčané dávají novomanželům v obálce peníze, ale často i obálku bez peněz.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jelikož by v tak slavnostní chvíli bylo vrcholně netaktní dívat se do obálky a zjišťovat, kolik zlotých dotyčný daroval, obsah ženich a nevěsta zkoumají delikátně až po obřadu.

Průzkum agentury Arianda ovšem ukázal, že zkušenosti novomanželských párů s touto formou obdarování bývají různé a ve značné míře i překvapivé. Obvykle najdou v obálce 200 až 300 zlotých (1200 až 1800 Kč).

Někde se objeví i tisícovka, tedy šest tisíc korun, ale jen zřídka a pravděpodobně pochází od nejbližší rodiny. Šokujícím zjištěním je však to, že téměř 60 procent obálek je po otevření beznadějně prázdných.

Reklama

Výběr článků

Načítám