Hlavní obsah

Dvanáctiletý sympatizant Islámského státu v Německu nastražil na vánočním trhu bombu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německá policie vyšetřuje dvanáctiletého chlapce. Podle prokuratury nastražil na vánočním trhu v Ludwigshafenu nad Rýnem bombu, která naštěstí selhala. Napsal to server magazínu Focus. Chlapec má německé občanství a je iráckého původu. Vyšetřovatelé mluví o vlivu Islámského státu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

“Silně nábožensky radikalizovaného” školáka podle vyšetřovatelů “naváděl neznámý člen teroristického Islámského státu,” uvedl Focus.

Chlapec si podle zprávy vyrobil bombu ze zavařovací sklenice, do níž vložil střelný prach a hřebíky kvůli ničivějšímu účinku. Pátého prosince se rozhodl nálož odpálit na vánočním trhu a nastražil ji ke křoví před radnicí. Selhala však roznětka a k výbuchu nedošlo.

Podle prokuratury v Karlsruhe šlo o „závažný násilný čin“. Focus navíc poukázal na to, že to zřejmě byl už druhý hochův pokus o útok. K prvnímu mělo dojít 26. listopadu. Batohu s výbušninou si ale všiml kolemjdoucí a zalarmoval policii.

Německý magazín však uvedl, že chlapec, který se v Ludwigshafenu narodil, zřejmě nakonec za terorismus stíhán nebude, ačkoliv se také měl minulé léto chystat do Sýrie, aby se připojil k extremistům z Islámského státu.

Po svém odhalení byl chlapec rodiči předán úřadu pro péči o mládež.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám