Hlavní obsah

Dva Češi mezi 66 oběťmi z haly u Katovic

Právo, Novinky, ČTK, Zuzana Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Mezi 66 oběťmi ze zřícené haly u polských Katovic jsou s jistotou také dva Češi. Právu to v neděli potvrdil český generální konzul Josef Byrtus. Jeden Čech je tak podle něj stále nezvěstný, čtyři utrpěli zranění, jednoho z nich převezli čeští záchranáři do ČR. Tři zranění Češi byli po ošetření propuštěni, byli jen ve velkém šoku.

Článek

"(První) oběť byla identifikována vlastní rodinou," uvedl Byrtus. "Předběžnou identifikací jsme potvrdili druhou českou oběť," uvedl. Předběžná identifikace spočívá v tom, že tělo prohlédnou konzulární úředníci, pak ještě přicházejí na řadu příbuzní.

Po třetím pohřešovaném českém občanovi konzulární úřad stále pátrá. Všichni tři muži se přitom v době tragédie pohybovali spolu, poznamenal konzul. Pátrání po jednom Čechovi tak stále pokračuje. Polská policie eviduje několik těl, která se dosud nepodařilo identifikovat.

Sobotní zřícení střechy výstavní haly nedaleko polských Katovic si vyžádalo už 66 obětí na životech. Zraněno bylo 160 lidí, jsou mezi nimi kromě Poláků a Čechů, i Němci či Belgičané.

"Mezi smrtelnými oběťmi jsou Belgičan, dva Němci, dva Slováci, dva Češi a státní příslušník Nizozemska," prohlásil kapitán hasičů Dariusz Kotulski.

Mezi oběťmi je ale také jeden Slovák, sdělila v neděli zástupkyně velitele místní policie Renata Kasprzyková, kterou citovala agentura AFP. Podle jiných oficiálně zatím nepotvrzených informací byly slovenské oběti dvě. Bratislava to ale popírá.

Zájezd chovatelů

Dva z původně tří pohřešovaných Čechů pocházejí z Brna a třetí z Vyškovska. Byli účastníky zájezdu, který na výstavu zorganizoval jeden z členů Českomoravského svazu chovatelů poštovních holubů. Autobus se vrátil bez nich, řekl v neděli prezident svazu Jaroslav Novotný.

"V životě jsem nezažil nic tak hrozného, jako říkat lidem, že zrovna jejich příbuzný se nevrátil z místa neštěstí," popsal Novotný. Všichni ostatní účastníci byli v době neštěstí již v autobuse a čekali na odjezd. Trojice se podle informací chovatelů do výstavní haly vrátila proto, že si chtěla ještě něco koupit. Kdyby se tam nevraceli, asi by se to nestalo, míní Novotný. Sám v Polsku nebyl, účast musel z rodinných důvodů zrušit.

Autobus s ostatními účastníky zájezdu čekal na trojici v místě neštěstí ještě několik hodin. "Informovali ambasádu a pak už se museli vydat na cestu zpět," řekl Novotný.

Z Brna odjela do Polska hledat svého tchána Kateřina Sedláková, která se o neštěstí dověděla. "Jsme s ní v neustálém telefonickém kontaktu, ale ani ona přímo na místě zatím žádné bližší informace nemá," upřesnil Novotný. Spolu s dalšími chovateli čeká na jakoukoliv zprávu. Nejistota je pro všechny tíživá.

Polský prezident zrušil návštěvu ČR

Polský prezident Lech Kaczyński v souvislosti s neštěstím v Katovicích zrušil svou cestu do České republiky plánovanou na pondělí.

Bilance mrtvých však stále nemusí být uzavřená. Kvůli silným mrazům je naděje na záchranu dalších osob mizivá. Přibližně o půl páté ráno totiž velitel katovických hasičů Kazimierz Krzowski oznámil, že speciálně cvičení psi nenašli v troskách žádného žijícího člověka. V oblasti navíc panuje mrazivé počasí s teplotami kolem -17 stupňů Celsia.

K pádu střechy došlo v sobotu přibližně o půl šesté večer. V budově se nacházelo možná až 1000 lidí. [celá zpráva] V hale se konalo setkání chovatelů holubů z Polska, Belgie, České republiky, Nizozemska, Německa, Maďarska a Ukrajiny. Celkem bylo přítomno více než 120 vystavovatelů.

Nad místo neštěstí se v sobotu ve večerních hodinách vydal polský premiér Kazimierz Marcinkiewicz. Z vrtulníku obhlížel trosky asi čtvrt hodiny. Jak prezident Lech Kacziński, tak polský parlament přislíbili uvolnit na pomoc obětem částky v hodnotě asi 15 miliónů korun.

Premiér Marcinkiewicz oznámil, že bude ustavena komise pověřená vyšetřením příčin sobotní tragédie. Současně sdělil, že v souvislosti s neštěstím ruší i nadcházející návštěvu Švédska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám