Hlavní obsah

Důležitý enzym pomáhá šířit v těle rakovinu. Vědci zkoumají, jak na něj

Novinky, BBC, alt
LONDÝN

Vědci vyvíjejí lék, který by mohl významně pomoci v boji s rakovinou. Vycházejí z objevu enzymu, který v těle člověka nemocného rakovinou pomáhá šířit nemoc dál a umožňuje vznik metastáz. Věří, že pokud se funkci enzymu v těle podaří zablokovat, přispěje to k léčbě nemoci.

Foto: Profimedia.cz

Snímek rakovinových buněk

Článek

Šíření dokázaly testy s rakovinou prsu na myších, vědci ale předpokládají, že podobně  budou fungovat i na lidech a i u jiných typů rakoviny.

Enzym označený LOX (lysyl - oxidáza) je běžně v těle odpovědný za tvorbu odlišných typů kolagenu - látky, která je potřebná pro soudržnost svalů, kůže či kostí. Podle vědců tento enzym v těle člověka nemocného rakovinou "připravuje" nová místa, kde by se nádorové buňky mohly vytvořit.

Právě na něj a jeho fungování se nyní zaměřili vědci z Institutu výzkumu rakoviny ve spolupráci s Londýnskou univerzitou. "Je to jako objev chybějícího dílku ve skládačce, který se stále nemohl nalézt," popsala Janine Erlerová z týmu vědců.  Dodala, že pokud se lékařům podaří nějakým lékem této "přípravě" zamezit, bude to významný krok, jak tvorbě metastáz zabránit.

Právě tvorba metastáz v jiných orgánech než v tom, který je rakovinou zasažen primárně, je největší komplikací pří léčbě nemoci. Tým věří, že vyvinutí léku by mohlo pomoci k uzdravení až 90 procentům pacientů, kteří na rozšíření rakoviny do těla umírají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám