Hlavní obsah

Duhový pochod v Turecku: policie zatkla desítky lidí

Ve velkých světových městech včetně New Yorku v neděli pokračuje vlna takzvaných pochodů hrdosti, které jsou oslavami komunity sexuálních menšin či transgenderových lidí. Před zahájením manifestace v Istanbulu, kterou úřady nepovolily, podle agentury AFP skončily ve vazbě desítky lidí včetně fotografa zpravodajské organizace.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turečtí policisté zatýkají jednu z účastnic pochodu.

Článek

Vedení Istanbulu pochod naplánovaný na neděli zakázalo, podobně jako tomu bylo i v minulých letech. Svůj postoj oficiálně zdůvodňuje bezpečnostními obavami. Související zásah policie tentokrát podle AFP přišel ještě předtím, než manifestace měla začít, zatímco se kolem místa plánovaného startu akce začaly shromažďovat stovky lidí s duhovými vlajkami.

Policejní těžkooděnci údajně provedli razii proti několika barům v okolí centrálního náměstí Taksim, přičemž „náhodně“ brali lidi do vazby. Byl mezi nimi i turecký fotograf pracující pro AFP, napsala agentura, podle níž byl zkušený fotoreportér za stejných okolností zatčen i loni.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Policie zabraňuje fotografům a novinářům pořizovat záznamy z místa.

Nevládní organizace Kaos GL, která upozorňuje na otázky spojené s komunitou LGBTQ, evidovala přes 150 zatčených. Tito lidé do podvečerních hodin zůstávali ve vazbě a lidskoprávní organizace Amnesty International na Twitteru vyzvala k jejich „bezpodmínečnému a okamžitému propuštění“.

V USA zastíněno potraty

Bez podobných represí se o víkendu konají pochody hrdosti v řadě amerických měst, přičemž v neděli byly kromě New Yorku na programu také v Chicagu nebo San Franciscu. Newyorský pochod odstartoval kolem poledne místního času (18:00 SELČ) s jásotem a konfetami ve vzduchu, nebyl však jen tradičním festivalem barev, hudby a tance, uvádí AP.

„Jsme tady, abychom vyslali vzkaz,“ řekla 31letá Mercedes Sharpeová. „Podle mě je to o tom něco říct, na rozdíl od všech těch ostatních let a jak to normálně slavíme,“ pokračovala.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Policie zatýká lidi na ulicích.

Atmosféru na amerických akcích letos poznačil dramatický verdikt Nejvyššího soudu USA, který byl publikován v pátek. Rozhodnutí zrušit po téměř 50 letech ústavní právo na potrat se sice přímo nedotýká otázek jako je právo stejnopohlavních párů uzavírat manželství, argumentace konzervativní soudní většiny ovšem v tomto směru vyvolává obavy.

„Jsme další na řadě,“ řekla deníku The New York Times účastnice sobotní akce „pride“ v Cincinnati, která přitáhla přes sto tisíc lidí. Narážela tím na skutečnost, že argumentace použitá ve verdiktu o potratech by mohla být aplikována i u dalších precedentů garantujících svobodu v osobních rozhodnutích jako je používání antikoncepce nebo výběr životního partnera.

V USA pálí po zrušení potratů americké vlajky, policie použila i slzný plyn

Amerika

Těchto obav si byl vědom i autor většinového soudního stanoviska Samuel Alito, který v rozhodnutí ujišťuje, že přístup formulovaný v otázce potratů se netýká ničeho jiného. Tomuto ujištění ale zjevně nevěří ani trojice liberálních členů nejvyššího soudu, která společně vydala nesouhlasné stanovisko k verdiktu. „Nikdo by neměl být přesvědčen, že tato většina je se svou prací hotova,“ napsala.

Reklama

Výběr článků

Načítám