Hlavní obsah

Duda našel téma a brání zem před ďábelskou duhou

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední červnovou neděli budou v Polsku prezidentské volby přeložené z 10. května kvůli pandemii koronaviru. Průzkumy ukazují, že šanci na postup do jejich druhého kola (12. července) mají pouze Andrzej Duda, současný prezident a kandidát vládního Práva a spravedlnosti (PiS) s podporou kolem 40 procent, a Rafal Trzaskowski z opoziční Občanské platformy (PO) s přibližně 30 procenty.

Polský prezident Andrzej Duda rapuje na podporu lékařůVideo: Youtube W Palacu Prezydenckim

 
Článek

V případě, že se do druhého kola skutečně oba dostanou, průzkumy ukazují, že současný prezident by nynějšího primátora Varšavy porazil sotva o jedno procento.

Zatímco Trzaskowského volební preference neustále rostou, Dudovi za poslední měsíc klesly o dvacet procent

Jelikož Trzaskowski nastoupil do předvolebního kolotoče na poslední chvíli poté, co jeho stranická kolegyně Malgorzata Kidawoa-Blonská před měsícem stáhla kandidaturu, jeho podpora u veřejnosti je až zarážejícím způsobem vysoká. A zatímco jeho volební preference neustále rostou, Dudovi za poslední měsíc klesly o dvacet procent.

Na chlazení šampaňského a sebejisté pomyšlení na volební vítězství to Trzaskowskému zatím zřejmě nestačí, ale stát se může leccos. Uvědomují si to i v táboře jeho hlavního soupeře a v bleskovém tempu odstartovali novou strategii, která vyráží dech. Dudův volební štáb, v němž nechybějí ani známí politici PiS včetně poslanců a europoslanců této konzervativní strany, vsadil vše na jednu kartu – boj proti sexuálním menšinám.

Nepusťte k sobě zlo, varuje Duda

Za pomoci státních médií, která má vládní strana až neuvěřitelně hanebně v rukou, ale i na setkáních s voliči, začali Duda a jeho lidé vyhlašovat, že „LGBT nejsou normální lidé“ a tradiční, konzervativní, hluboce věřící polskou rodinu nyní nebezpečně ohrožují lesby, gayové, bisexuálové a transgender osoby. A jedním dechem dodávají, že „duhovou nenormálnost“ vnucuje Polákům Trzaskowski. Pokud vyhraje, „nastoupí takové zlo v Polsku plnou parou“, straší Poláky.

Před budovou Sejmu se ve Varšavě zapálil 48letý Polák

Evropa

Hlavním „hříchem“ Trzaskowského přitom je, že se lidí s homosexuální orientací vícekrát veřejně zastal, když se jim stala křivda. Ve Varšavě např. zřídil ubytovnu pro lidi z LGBT, kteří se stali oběťmi fyzických útoků, a to z různých koutů Polska, a neměli kde složit hlavu.

Útoky na Dudova protihráče mohou zabrat přinejmenším na východě Polska. Tam podle průzkumů více než polovina obyvatelstva neskrývá nechuť ke komunitám LGBT a PiS doufá, že se „epidemie nenávisti“ rozšíří i do zbývajících částí země, upozornil portál natemat.pl.

Reklama

Výběr článků

Načítám