Hlavní obsah

Dostala trest za hlasování ve volbách. Trump udělí sufražetce z 19. století posmrtnou milost

Americký prezident Donald Trump v úterý oznámil, že udělí posmrtnou milost bojovnici za volební práva žen Susan B. Anthonyové, která byla odsouzena k pokutě za to, že v roce 1872 nelegálně hlasovala ve volbách. Trump oznámení učinil při příležitosti stého výročí ratifikace 19. dodatku americké ústavy, který v USA zakázal odpírat volebního právo na základě pohlaví, informoval zpravodajský server BBC.

Foto: Handout, Reuters

Nedatovaný portrét sufražetky Susan B. Anthonyové

Článek

„Nikdy nebyla omilostněna. Co trvalo tak dlouho?” řekl Trump při vystoupení v Bílém domě, zatímco za ním stála jeho manželka Melanie. „Ženy dominují Spojeným států - myslím, že to můžeme říci velmi hlasitě,” řekl prezident s tím, že v americkém Kongresu nyní zasedá rekordní množství žen.

Susan B. Anthonyová byla zatčena kvůli tehdy nelegálnímu hlasování ve svém rodném New Yorku a soudní porota složená výhradně z mužů ji pak odsoudila k pokutě 100 dolarů. Anthonyová se však před soudem prohlásila, že z pokuty nikdy nic nezaplatí, a kritizovala vládu za to, že zakazuje ženám volit.

Trump už dopředu tvrdí, že listopadové volby v USA se budou muset opakovat

Amerika

Touto kauzou Anthonyová přivedla pozornost celých Spojených států k tématice volebního práva žen. Následně se jí podařilo spojit dvě hlavní skupiny amerických sufražetek a ve snaze prosadit všeobecné volební právo objížděla celé Spojené státy.

Trumpův krok vyvolal odmítavé reakce některých prezidentových kritiků, podle nichž je příběh Anthonyové silný kvůli tomu, že se postavila zákonu, který považovala za nemorální, a prezident neměl do tohoto jejího odkazu zasahovat.

„Jako druhá nejvýše postavená volená činitelka ve státu New York a jménem odkazu Susan B. Anthonyové požaduji, aby vzal Trump svou milost zpět,” napsala na twitteru Kathy Hoculová, zástupkyně guvernéra státu, kde sufražetka strávila většinu svého života. „Byla pyšná na to, že její zatčení přivedlo pozornost k otázce práv žen a nikdy svou pokutu nezaplatila. Nechte ji odpočívat v pokoji,” dodala.

Podle pozorovatelů se Trump krokem snaží získat před volbami podporu amerických voliček, u nichž podle průzkumů zaostává za svým volebním sokem Joem Bidenem asi o 14 procentních bodů. Prezident je přitom dlouhodobě kvůli svému postoji k ženám terčem silné kritiky. Čelí totiž více než deseti obviněním ze znásilnění a v minulosti vyšly najevo nahrávky, podle nichž vědomě zneužíval svého postavení televizní hvězdy a miliardáře k sexuálním útokům vůči ženám.

Kontroverze však provázejí také odkaz samotné Anthonyové. Jako svůj symbol ji přijali někteří křesťanští bojovníci proti právu na dobrovolný potrat, jejich názoroví oponenti však tvrdí, že postoje Anthonyové v tomto ohledu nejsou jednoznačné. Členové skupiny vystupující proti potratům, jež nese jméno známé sufražetky, dnes však byli přítomni při tiskové konferenci v Bílém domě.

Podle některých historiků se Anthonyová projevila jako rasistka, když ve druhé polovině 19.století získali volební právo černošští muži.

Britský list The Guardian poznamenává, že Trump známé bojovnici za rozšíření volebního práva udělil milost v době, kdy vystupuje proti rozšíření korespondenčního hlasování, přičemž svůj postoj otevřeně odůvodňuje tím, že by zvýšená volební účast spojená s rozšířením možnosti volit na dálku uškodila vyhlídkám jeho Republikánské strany v nadcházejících prezidentských volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám