Hlavní obsah

Dodal Husajnovi tisíce tun chemikálií, půjde k soudu

– HAAG

Nizozemský obchodník se bude u soudu zpovídat z obchodů s režimem Saddáma Husajna. Frans van Anraat (62) měl v 80. letech Iráku dodat tisíce tun nebezpečných látek - mj. yperitu, a to ve 36 případech. Chemikálie byly využity k výrobě zbraní hromadného ničení. O kauze v úterý informovalo tamní státní zastupitelství.

Foto: Petr Svoboda

Výstava Stavět a bydlet! ve vile Stiassni

Článek

"Tento muž je podezřelý z toho, že mezi roky 1984 a 1988 dodal bývalému bagdádskému režimu tisíce tun surovin pro chemické zbraně," sdělil úřad.

Muž byl zatčen v pondělí v Amsterdamu. Soud v Arnhemu začne jeho kauzu projednávat koncem tohoto týdne.

Yperit a nervový plyn

Anraat je obviněn v rámci vyšetřování válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, kterých se dopustil režim bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna.

Celkově měl obchodník do Iráku vyvézt tisíce tun nebezpečných látek. Dodávky směřovaly z belgických Antverp přes jordánský přístav Akvaba do Iráku.

Organizace společnosti národů muže dokonce označila za hlavního dodavatele chemikálií pro Husajnův režim. Látky, mj. yperit a nervový plyn, byly vyrobeny ve Spojených státech a v Japonsku.

Podle dostupných informací je Anraat prvním občanem některé z členských zemí EU čelícím podezření z podpory iráckého režimu.

Ukrýval se v Iráku

Obchodník byl zatčen už v roce 1989 v Miláně, a to na základě zatykače vydaného ve Spojených státech. Italové jej ale do USA nakonec nevydali.

Po několika týdnech byl Anraat dokonce propuštěn. Následně odletěl do Iráku, kde setrval až do roku 2003. Po invazi spojenců v březnu se vrátil přes Sýrii do Nizozemska.

Husajnův režim použil chemické zbraně v roce 1988 proti Kurdům. Známý je případ města Halabža, ve kterém zahynulo 5000 lidí. Bagdád údajně smrtící látky nasadil též ve válce s Íránem v letech 1980 až 1988.

Reklama

Výběr článků

Načítám