Hlavní obsah

Do Pákistánu přiletěl poprvé po 11 letech indický premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indický premiér Naréndra Módí v pátek přicestoval na nečekanou návštěvu Pákistánu, během níž se setká se svým pákistánským protějškem Navázem Šarífem. Vztahy mezi sousedními jadernými velmocemi Indií a Pákistánem byly dlouhá léta napjaté, v poslední době se ale postupně zlepšují. Módí je první indickým premiérem, který za posledních 11 let Pákistán navštívil, napsal zpravodajský server BBC News.

Foto: Pool, Reuters

Indický premiér Naréndra Módí

Článek

Módí se ve východopákistánském městě Láhauru zastavil při návratu z Afghánistánu. Módí již ráno Šarífovi telefonoval a popřál mu vše nejlepší k narozeninám.

Pákistán a Indie spolu svedly od získání nezávislosti na Británii tři války, dvě z nich o sporné území Kašmíru, na něž si dělají obě země nárok.

Páteční Módího návštěva v Pákistánu přichází poté, co se premiéři Indie a Pákistánu minulý měsíc sešli na okraj konference OSN o klimatických změnách v Paříži. Posledním indickým premiérem, který byl v Pákistánu na návštěvě, byl v roce 2004 Atal Bihárí Vádžpéjí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám