Hlavní obsah

Do amerických letadel od poloviny února bez zapalovače

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Postihům se už brzy vystaví cestující, u nichž bude na palubě letadla do Spojených států i na amerických vnitrostátních linkách nalezen zapalovač. Mít u sebe během letu tuto tradiční pomůcku pro kuřáky bude zakázáno od 15. února.

Foto: Petr Janovský

Jaroslav Svěcený a Cigánski Diabli ve vyprodaném Švandovo divadle

Článek

"Zatím je to neoficiální, ale už od poloviny února by toto opatření mělo vstoupit v platnost," napsal na své internetové stránce rakouský deník Kronen Zeitung.

Podle informací listu se nové nařízení, které prezident George W. Bush zařadil v průběhu loňského roku do procesu rozsáhlých reforem amerických zpravodajských služeb, skrývá pod číslem 4025.

"Není divu, že v dokumentu čítajícím několik set stran zapadlo a evropské cestovní kanceláře a letecké společnosti o něm zatím nevěděly," dodal list. Kronen Zeitung připomíná, že již dnes je na palubách letadel zakázáno převážet například pilníky, golfové hole nebo kapesní nožíky.

"A kdo by dnes potřeboval vozit do USA zapalovač, když tam už stejně v řadě států platí striktní zákaz kouření," uvedl deník.

Podobná opatření v Evropě

Seznam zakázaných věcí, které by se neměly dostat na palubu letadla schválila vloni také Evropská komise. [celá zpráva]

Na tzv. černé listině jsou mimo jiné: výbušniny, plynové bomby, pyrotechnika, hořlaviny, radioaktivní a toxické látky, včetně jedu na krysy, infikovaná krev, automobilové baterie apod. 

Turista může ale jednat například o přepravě: palných zbraní, vzduchovek, harpun, oštěpů, samostřílů, hraček a zapalovačů ve tvaru zbraní, či o vrhacích koulích, břitvách, skalpelech, nůžkách s čepelkami delšími než šest centimetrů a o předmětech, jejichž ostří by mohlo být použito jako zbraň. Povolení vydávají příslušné letecké společnosti a je nutno o ně zažádat včas.

Reklama

Související témata:

Související články

EK: do letadla v Evropě jen bez vrhací koule

Nemám v zavazadlech meč, vrhací kouli? Tak bude brzy asi uvažovat nejeden cestující na letištích v Evropě. Evropská komise (EK) totiž v pátek schválila seznam...

Výběr článků

Načítám