Hlavní obsah

Dlouhý covid je u dětí a adolescentů vzácnější, než se myslelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U dětí a adolescentů, kteří dostanou covid-19, se jen vzácně objevují symptomy přetrvávající déle než dvanáct týdnů. Dlouhý covid je u nich méně častý, než se předpokládalo, ukázal mezinárodní výzkum zveřejněný v časopisu Pediatric Infectious Disease Journal, o němž v pátek informoval list The Guardian.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Děti v New Yorku jdou do školy v rouškách

Článek

Ve výzkumu byla vyhodnocena data ze 14 mezinárodních studií, do kterých bylo zapojeno 19 426 dětí a adolescentů, kteří hlásili příznaky dlouhého covidu. Nejčastějšími příznaky byly u dětí bolesti hlavy, únava, spánkové poruchy, bolesti břicha a potíže se soustředěním. Výzkum však ukázal, že tyto příznaky byly stejně časté u dětí, které covid prodělaly, i u těch, které ho neměly.

Ve výzkumu se srovnávala data z různých studií, a byla srovnávána s daty od dětí a adolescentů, kteří se covidem nenakazili, přesto hlásili stejné příznaky. Ve většině těchto studií netrvaly tyto příznaky déle než 12 týdnů.

Jeden z vedoucích výzkumu profesor Nigel Curtis, který se se věnuje dětským infekčním nemocem na Murdochově výzkumném ústavu dětí, vysvětlil, proč se riziko dlouhého covidu u dětí přeceňovalo: „Výzkumů se účastnili s větší pravděpodobností lidé s příznaky, což vedlo k nadhodnocení rizika dlouhého covidu u dětí.“

V Anglii postihl dlouhý covid dva miliony lidí

Evropa

Uvedl, že problémem je, že není žádný jasný způsob, jak určit, od čeho tyto příznaky pocházejí, že na to není test a není ani přesná klinická definice dlouhého covidu.

Curtis ale zdůraznil, že riziko nelze podceňovat: „Nikdo nesnižuje skutečnost, že existuje, ale potřebujeme vědět, jak ho lépe diagnostikovat a léčit.“

Test může z krve odhalit dlouhý covid

Koronavirus

Delta nemá u dětí vážnější průběh

Další výzkum stejné organizace také ukázal, že nákaza indickou variantou koronaviru delta nevyvolává u dětí vážnější průběh covidu než předchozí kmeny, i když jeho nakažlivost je vyšší. „Hospitalizace jsou vzácné a potřeby intenzivní péče je u dětí velmi vzácná,“ uvedl Curtis ohledně nákaz dětí variantou delta. Zmínil, že děti jsou nejčastěji hospitalizovány preventivně.

U obézních dětí a dětí s chronickými ledvinovými potížemi nebo i problémy s imunitou je však 25krát větší riziko, že průběh bude vážný.

Reklama

Výběr článků

Načítám