Hlavní obsah

Diesely v naději: Německá města srazila zplodiny

Právo, vpl

Znečištění ovzduší v německých městech se loni pronikavě snížilo – a s ním i pravděpodobnost, že radnice nařídí nové zákazy pro dieselové motory. S odvoláním na statistiky úřadů pro životní prostředí v jednotlivých spolkových zemích to napsal týdeník Focus.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Počet německých měst, v jejichž centrech měření potvrdila v ročním průměru překročení limitu stanoveného Evropskou komisí – 40 mikrogramů oxidu dusičitého na krychlový metr, sletěl o třetinu: z 57 na nanejvýš 41, protože pro 16 ze 41 měst ještě scházejí patřičné údaje.

Řím zakázal provoz naftových aut, bojuje se smogem

Ekonomika

Podle zákona mohou stopky pro auta s diesely platit od hodnoty 50 mikrogramů v kubickém metru. To platí jen pro pět měst (Stuttgart, Mnichov, Darmstadt, Limburg a Frankfurt nad Mohanem), zatímco v roce 2018 jich bylo 15.

Emisní zóny, tvrdší pokuty. Co hlídat, pokud se letos chystáte autem do zahraničí

AutoMoto

Velká evropská města se také postupně přidávají k zavádění nízkoemisních zón. Nejnověji od konce loňského listopadu zakázal vjezd starším dieselovým autům do některých ulic Berlín, od začátku roku 2020 pak nízkoemisní zóny zavedla Barcelona a belgické město Gent.

Reklama

Výběr článků

Načítám