Hlavní obsah

Řím zakázal provoz naftových aut, bojuje se smogem

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím poprvé zakázal provoz všech dieselových aut, snaží se tak řešit smogovou kalamitu. Omezení dopravy zavádějí kvůli škodlivým emisím také další města ve střední a severní Itálii, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řím zakázal dieslovým automobilům vjezd kvůli nejhoršímu smogu za poslední dekáduVideo: AP

 
Článek

Delší období slunečného počasí bez deště a větru způsobilo v Itálii na desítkách míst silný smog, meteorologové varují před dalším zhoršením situace.

Hlavní město Řím zakázalo provoz dieselových aut, dodávek i méně obvyklých motocyklů v úterý. Pro většinu platí v době dopravní špičky, pro některá nejvíce znečišťující vozidla platí od rána až do večera.

Podle místních úřadů nařízení zasáhne asi milion vozidel.

Vjezd dieselům musí zakázat i Bonn a Kolín nad Rýnem, rozhodl soud

Ekonomika

Dopravní omezení kvůli smogu zavedla i další města, jako například Milán, Turín či Florencie. Řím ale jako jediný vykázal diesely. Rozhořčeně proto reagovala italská asociace ropných společností, podle které je opatření přehnaným omezováním občanů.

Naopak místní ekologické sdružení Legambiente zákaz obhajuje. Město jej prý dlouho odkládalo a sdružení upozorňuje, že omezení dieselů má platit kvůli mimořádnému smogu jen 10 dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám