Hlavní obsah

Devadesátiny Alžběty II. doprovázela přehlídka, jeden voják se skácel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční vojenská přehlídka v centru Londýna byla v sobotu ústředním bodem druhého dne oficiálních oslav 90. narozenin britské královny Alžběty II. Královna se objevila na balkóně Buckinghamského paláce v doprovodu celé královské rodiny včetně pravnučky Charlotte, která se této slavnostní události účastnila vůbec poprvé. Jeden z vojáků měl zdravotní potíže a skácel se k zemi.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Voják se před královnou skácel.

Článek

Královna shlédla zhruba hodinové defilé více než 1600 vojáků a 300 koní v jasně zeleném kostýmu doplněném tradičním kloboukem. Hlavu britské monarchie doprovázel při jízdě kočárem od Buckinghamského paláce manžel princ Philip, který v pátek oslavil 95. narozeniny a byl oblečen do červené uniformy s masivní kožešinovou čapkou na hlavě. Stejný oděv zvolil rovněž následník trůnu princ Charles a královnin vnuk princ William, kteří přehlídku absolvovali v sedlech koní.

Po slavnostní přehlídce před palácem, které ze účastnili vojáci v reminiscencích historických oděvů včetně brnění, se královská rodina přesunula na balkón paláce. Odtud shlédla vzdušné představení stíhaček a vrtulníků královského letectva, které vypouštěly do vzduchu dým v barvách britské vlajky.

Foto: Tim Ireland, AP

Královna Alžběta II. a princ Filip

Foto: Toby Melville, Reuters

Princ William s manželkou Kate

Foto: Toby Melville, Reuters
Foto: Dylan Martinez, Reuters
Foto: Tim Ireland, AP
Foto: Dylan Martinez, Reuters

Tisíce příznivců panovnické dynastie potěšilo, že jim z balkónu zamával nejmladší v linii následníků trůnu princ George a vůbec poprvé se tam objevila jeho mladší sestra Charlotte. Ta si podle BBC v náruči své matky vévodkyně Kate zakrývala rukama uši, když nad palácem prolétávaly letouny.

Královna dovršila devadesátku 21. dubna, v souladu s tradicí ale narozeniny slaví až v těchto dnech. Britští monarchové pořádají oficiální oslavu narozenin bez ohledu na skutečné datum narození většinou v červnu, kdy je větší šance na hezké počasí pro tradiční velkolepou přehlídku, která je hlavním bodem oslav. Tuto praxi zavedl již v roce 1748 král Jiří II.

Reklama

Výběr článků

Načítám