Hlavní obsah

Dětem maďarského expremiéra někdo hrozí, že je předhodí psům

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Dva týdny před maďarskými parlamentními volbami se situace v zemi přiostřuje. Opozičnímu lídrovi Viktoru Orbánovi v dopise vyhrožovali zabitím děti, které rozemelou do potravy pro psy.

Článek

Ručně psaný dopis podepsaný Emese Molnárovou a odeslaný z neexistující budapešťské adresy, byl adresovaný manželce Orbána. "Pokud váš manžel neodejde z politiky, uneseme vám děti a semeleme je do žrádla pro psy," psalo se v něm. Pro zvýšení efektu v něm byl přiložen reklamní leták na potravu pro psy. Orbán, který má pět dětí, případ ohlásil policii, která jeho rodině nabídla zvýšenou ochranu. Ten ji však odmítl. "Vyřešíme si to sami," prohlásil bývalý premiér v televizi TV2.   

Současný premiér Ferenc Gyurcsány dostal rovněž několik desítek výhrůžných dopisů a telefonátů. Dvě třetiny autorů už policie odhalila. Posledním byl 15letý student. Ochranu premiérovy rodiny posílili, protože v jednom z anonymních telefonátů neznámá osoba uvedla pravidelný denní program manželky a dětí.

První kolo parlamentních voleb se v Maďarsku  uskuteční 9. dubna a druhé kolo 23. dubna. Podle posledních průzkumů by  těsně zvítězili vládní socialisté (30%) před Orbánovou stranou FIDESZ  (28%). Důležité bude také, zda se do parlamentu dostane menší vládní  strana liberální Svaz svobodných demokratů (SZDSZ). Podle průzkumů by  liberálům dalo svůj hlas pět procent Maďarů. Pokud se SZDSZ podaří  překročit pětiprocentní práh potřebný pro vstup do parlamentu,  socialisticko - liberální koalice by mohla pokračovat.

Útok plynovou pistolí

Na aktivistu vládního liberálního Svazu svobodných demokratů (SZDSZ) před měsícem zaútočil v Budapešti neznámý pachatel plynovou pistolí. Podle sdělení policie 27letý muž naštěstí utrpěl jen lehká zranění. Jak informoval předseda strany Gábor Kuncze, aktivistovi s předvolebními materiály v jednom domě otevřel dveře muž a zeptal se ho, pro koho pracuje. "Když řekl, že pro SZDSZ, muž vytáhl plynovou pistoli a ze vzdálenosti 15 centimetrů  vypálil."

Socialisté chtějí přesvědčit voliče, že pokud dostanou další šanci, dokončí některé důležité reformy. "Hospodářství je dobře nastartované, ale reformy potřebují určité doladění," tvrdí premiér Ferenc Gyurcsány. Předseda FIDESZ, expremiér Viktor Orbán, zase slibuje voličům plnou zaměstnanost, zavedení čtrnáctého platu, zvýšení mezd a snížení daní i odvodů o deset procent. "Zajistíme rovněž léky zdarma pro děti do tří let a pro důchodce nad 65 let," říká Orbán považovaný socialisty za populistu. FIDESZ s oblibou připomíná, že socialistický předseda vlády patří mezi nejbohatší Maďary.

Reklama

Výběr článků

Načítám