Hlavní obsah

Desetileté tresty za soukromé vězení v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

V Kábulu byli odsouzeni tři Američané, kteří v afghánském hlavním města na vlastní pěst pronásledovali údajné teroristy a zřídili si tam soukromé vězení, kde mučili Afghánce. Dva dostali deset let, jeden osm. Jejich čtyří afghánští spolupracovníci stráví ve věznění od jednoho do pěti let. Zadrženi byli v červenci.

Foto: archiv Jilové
Článek

Zvláštní tribunál je odsoudil, byť se bývalý příslušník amerických speciálních jednotek Jonathan Idema bránil, že jednali v dohodě s oficiálními místy v USA a Afghánistánu. Idema dokonce předložil soudu video, kde jemu a jeho dvěma komplicům, dalšímu bývalému vojákovi Brentu Bennettovi a filmovému dokumentaristovi Edwardu Carabellovi, bývalý afghánský poradce pro bezpečnost a ministr školství Junus Kánuní blahopřeje k dopadení mužů, kteří byli považováni za teroristy. Současně všem třem slíbil, že jim zajistí bezpečnost. [celý článek]

Idema také tvrdil, že je do Afghánistánu poslala FBI.  Měli prý za úkol shromažďovat tajné informace směřující k dopadení klíčových představitelů teroristické sítě al-Kajdá.  

Žalobce Mohammed Naim Dawarty je vinil, že provozovali soukromé vězení, unášeli a mučili Afghánce a zabavovali jejich majetek: "Jejich činnost způsobila obtíže afghánskému lidu, vládě a Spojeným státům."

Odsouzení vše popírali

Odsouzení však popírali, že by někoho unesli a mučili, natož pak, že by do země vstoupili nelegálně. Idema, který přísahal, že ve jménu alláha bude mluvit pravdu a nic než pravdu, za což se mu dostalo potlesku z galerie, také uvedl, že mu nejmenovaná agentura přiděli pas, ve kterém měl v něm vízum podobné, jaké mají příslušníci speciálních sil

Obhájci všech třech obviněných také tvrdili, že afghánský právní systém neodpovídá mezinárodním standardům a proto by měl být proces přerušen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám