Hlavní obsah

Deník: rakety USA budou rozmístěny v Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský premiér Tony Blair tajně odsouhlasil, aby byly na území severní Anglie rozmístěny rakety Spojených států. Ty jsou součástí amerického systému protiraketové obrany. O důvěrných jednání informoval v neděli své čtenáře list The Independent on Sunday. Úřady ani jedné ze zemí zprávu nepotvrdily.

Foto: Jiří Smutný

Mahenovo divadlo

Článek

Deník tvrdí, že premiér Blair v zásadě souhlasil s žádostí Pentagonu, aby americké rakety mohly být umístěny na základně Fylingdales v hrabství Yorkshire na severu Anglie.

Střely mají umožnit včasnou likvidaci raket, které by případně byly odpáleny proti USA.

Čekání na volby

Dohody údajně v květnu dosáhli ve Washingtonu představitelé britského velvyslanectví a amerického ministerstva zahraničí.

Na žádost Londýna měly zůstat důvěrné až do voleb, které na ostrovech proběhnou příští rok. Deník se ve svém tvrzení odvolává na utajované zdroje.

Mluvčí britského ministerstva obrany prohlásil, že žádné rozhodnutí zatím nepadlo.

Základna Fylingdales se již kvůli protiraketovému systému modernizuje. Londýn ale dosud tvrdil, že dá Američanům k dispozici pouze svá radarové zařízení.

Ministr obrany Geoff Hoon vloni v lednu vše vysvětloval ohrožením země zbraněmi hromadného ničení.

Hledání dalších lokalit

V rámci budovaného systému protiraketové obrany mají USA zatím rozmístěné střely na Aljašce a v Kalifornii; Pentagon ovšem uvažuje o umístění dalších v Evropě.

Letos v srpnu USA uzavřely dohodu s Dánskem o modernizaci americké letecké základny Thule v Grónsku. Má být zapojena do radarového systému včasného varování, který je součástí koncepce protiraketové obrany. I v tomto případě se ale hovořilo jen o využití radarových zařízení a nikoli o umístění samotných střel.

Anketa

Schvalujete případné rozmístění amerických raket v Evropě?
Ano
26,8 %
Ne
54,3 %
Nemám o všem dostatek informací
11,8 %
Je mi to jedno
7,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 593 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám