Hlavní obsah

Čtrnáctiletého chlapce shledali vinným z vraždy dvanáctileté dívky v Liverpoolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liverpool

Dvanáctiletá Ava Whiteová byla ubodána na konci listopadu loňského roku při rozsvěcování vánočního osvětlení v anglickém Liverpoolu. Vraždu má na svědomí jen o dva roky starší chlapec, stvrdil v úterý soud. Problém s útoky nožem je na některých místech v Británii toxický a zejména mezi mladistvými se jej nedaří vyřešit.

Foto: Profimedia.cz

Ava Whiteová byla zavražděna ve věku 12 let.

Článek

K incidentu došlo 25. listopadu v centru Liverpoolu, kam se místní obyvatelé vyrazili podívat na slavnostní rozsvěcení vánočního stromečku.

V davu byla i 12letá Ava s kamarády a podle televize Sky News „popíjeli alkohol“.

To viděli opodál stojící mladíci, kteří si je začali natáčet. Dívka je požádala, aby přestali a záznam smazali. Chlapec, jehož jméno soud z právních důvodů nezveřejnil, pak vytáhl nůž, bodl ji do krku, ušklíbl se a utekl pryč.

V Anglii ubodali 12letou holčičku

Zahraniční

Podle oficiálního vyjádření našla policie holčičku s „katastrofálními zraněními“ zkroucenou na zemi. Dívka byla převezena do nemocnice, kde bohužel zraněním podlehla.

Zapíral a nadával policistům

Chlapec se snažil vraždu zakrýt, zbavil se nejenom nože, ale i telefonu a oblečení, které měl v tu chvíli na sobě.

Po zadržení se do svého alibi zamotal. Nejdříve tvrdil, že hrál videohry, poté výpověď změnil a z vraždy obvinil jiného ze svých kumpánů.

Dvanáctiletou dívku v Anglii ubodal jen o dva roky starší kluk

Evropa

„Jenom jsem se ji snažil zastrašit. Přísahám, že jsem ji nechtěl zasáhnout,“ řekl nakonec u soudu, kde se k vraždě přiznal.

Video, kvůli kterému se hádka mezi ním a zavražděnou dívkou strhla, bylo u soudu přehráno, stejně jako audionahrávky z výslechů.

Některé části se ale k porotě nedostaly, uvádí Sky News. Jako například ta, kde vulgárně opakuje, že nic neví, nebo když jednoho ze strážníků označuje slovíčkem „nonce“, slangovým výrazem pro pedofila.

Foto: Profimedia.cz

Po její vraždě požadovali řešení problémů útoky s nožem i fanoušci obou liverpoolských fotbalových klubů.

Podle všeho se nejednalo o první chlapcův problém se zákonem. Výše trestu zatím nebyla stanovena. Chlapec, který trpí poruchou pozornosti s hyperaktivitou (ADHD), proces doprovázel zdviženým prostředníkem.

Problém s útoky nožem je na některých místech v Británii velmi vážný, zejména mezi mladými, kteří u sebe nůž často nosí –⁠ ať už ze strachu o bezpečnost nebo kvůli tomu, že se zapletli s gangy.

Jenom za poslední rok došlo v Anglii a Walesu k více než 44 tisícům útoků, kde byl nůž nebo jiný ostrý předmět použit jako zbraň.

Reklama

Výběr článků

Načítám