Hlavní obsah

Čínský dělník se zapálil před čtvrt miliónem lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Devětačtyřicetiletý muž se ve středu brzo ráno pokusil upálit na pekingském náměstí Tchien-an-men, kde byly zahájeny oslavy čínského státního svátku. Na náměstí bylo v tu s chvíli přítomno čtvrt miliónu lidí, kteří se přišli podívat na slavnostní vztyčení státní vlajky. Muž byl s lehkými zraněními převezen do nemocnice.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Propuštěný dělník Jang Pchej-čchüan z centrální provincie Chu-pej se zapálil se na severovýchodním konci náměstí. Policie na silně střeženém náměstí, v jehož severní části se za úsvitu vztyčovala státní vlajka, okamžitě zasáhla, oheň uhasil.

Motiv Jangova činu je předmětem vyšetřování. V Číně se však množí případy, kdy zejména zemědělci a nájemní dělníci drastickými formami sebevražd upozorňují na sociální nespravedlnost a zvůli úřadů. Před dvěma týdny zvolil stejnou formu protestu čínský farmář, jehož rodina byla na základě vládního rozhodnutí vystěhována z domu.

V červenci v Pekingu jeden rolník vypil pesticid na protest kvůli tomu, že místní hygienická stanice rozhodla vybudovat veřejné záchody právě u jeho domu.

Protesty v Hongkongu

Slavnostní vztyčení vlajky u příležitosti čínského státního svátku v Hongkongu narušila potyčka policistů s prodemokratickými aktivisty, kteří požadovali ukončení vlády jedné strany v Číně, propuštění politických vězňů a přiznání zodpovědnosti čínské vlády za krvavé potlačení studentských demonstrací na pekingském náměstí Tchien-an-men v červnu 1989.

Hongkongské prodemokratické síly v poslední době zesilují svoje protesty. Aktivista Emily Lauová se dokonce odvážila otestovat, nakolik je zachována svoboda slova, když v tisku uvedla, že svoboda a nezávislost Tchajwanu závisí jen na jeho obyvatelích. Čína přitom považuje Tchajwan za svoji součást a neuznává jeho nezávislost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám