Hlavní obsah

Čína přísně zamyká 26milionovou Šanghaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli nárůstu šíření koronaviru Čína uzavírá své největší město, 26milionovou Šanghaj. V obřím finančním a hospodářském centru země bude přikázána práce z domova, uzavřena hromadná doprava a tunely a mosty vedoucí přes řeku Chuang-pchu dělící město na východní a západní část.

BEZ KOMENTÁŘE: V Šanghaji probíhá masivní testování na covidVideo: AP

 
Článek

V Šanghaji bylo za neděli zaznamenáno přes 3500 případů pozitivních testů na koronavirus (v celé zemi bylo zaznamenáno 5134 případů), což je nejvíce od počátku pandemie. Čína stále prosazuje vůči covidu-19 politiku nulové tolerance, a tak se její největší město ocitá v lockdownu.

Ten je rozdělen na dvě fáze. Od pondělí do pátku budou opatření platit ve východní části města. Od pátku do příštího úterý pak v té západní.

Úřady nařídily plošné testování obyvatelstva, povinnou práci z domova a uzavření všech podniků s výjimkou těch, které zajišťují nezbytné služby a dodávají potraviny.

Ve městě rovněž přestane jezdit hromadná doprava. Uzavřeny jsou mosty a tunely přes řeku Chuang-pchu, na kterých jsou zavedeny kontroly, které pouští jenom lidi s negativním testem ne starším než 48 hodin.

Týdenní uzávěra se na ekonomice příliš neprojeví

„Lockdown a povinné testování v čínském největším městě, klíčovém transportním centru a finančním centru, velmi pravděpodobně naruší komerční činnost města,“ uvedl pro CNBC Burce Pang z finanční společnosti China Renaissance.

Uzávěra čínského města protáhla rande naslepo na čtyři dny

Koktejl

Tesla, jejíž šanghajská továrna se nachází ve východní části města a týká se jí tak první fáze uzávěr, už podle agentury Bloomberg oznámila zastavení produkce minimálně během pondělí.

Ekonomové nicméně připomínají, že lockdowny trvající řádově dny a nikoliv měsíce se výrazněji na ekonomice nepodepíšou.

Lockdowny více cílené

Čína prosazuje nulovou toleranci vůči covidu-19 a od počátku pandemie zavádí nejpřísnější lockdowny a karanténní omezení. Díky tomu se zemi podařilo vypořádat s první vlnou v roce 2020, která zastihla zdravotnické systémy i obyvatele na celém světě nepřipravené.

WHO: Ve světě už jasně převládá BA.2

Koronavirus

Varianta omikron a zejména subvarianta BA.2 však i čínské úřady nutí alespoň částečně přizpůsobovat svou strategii. Omikron se šíří podstatně rychleji, ale podle všeho je méně nebezpečný než ostatní varianty. Aby Čína zcela nepřiškrtila svou ekonomiku, snaží se nyní opatření více cílit.

V uplynulých dnech představitelé Šanghaje uváděli, že dávají před plošným lockdownem přednost opatřením v jednotlivých čtvrtích. I proto vyvolalo nedělní oznámení mezi některými paniku. Podle agentury AP lidé začali hromadně vykupovat potraviny.

Reklama

Výběr článků

Načítám