Hlavní obsah

Čína má daň na jídelní hůlky i golfové vybavení

– PEKING
Právo, Pavel Urban

Nové nebo vyšší spotřební daně na zboží od jachet po benzín ve snaze kontrolovat spotřebu energie a chránit životní prostředí před devastací působenou rapidní ekonomickou transformací zavedla od soboty čínská vláda. Je mezi nimi dokonce i pětiprocentní daň na jídelní hůlky pro jednorázové použití.

Článek

Dřevěné, nelakované hůlky, které po jídle okamžitě končí v odpadcích, mají čínští "zelení" už dlouho za svůj terč. Školáci píší premiérovi, aby zakázal jejich používání, a studenti se dožadují, aby je nahradily plastové, omyvatelné hůlky anebo rovnou lžíce.

Čínské úřady svým rozhodnutím projevily hodně kuráže. Mnozí totiž varují, že by mohlo pohřbít tradici starou pět tisíc let. "Podle mě je to skandální," durdí se při obědě v jedné šanghajské restauraci reklamní manažer Gordon Wu, který právě vyndal z papírového obalu sadu jednoduchých dřevěných hůlek, než ji rozlomil na dvě části, aby mohl tyčkami nabírat plátky vepřového s rýží.

Daň, vztahující se mj. i na plovoucí podlahy, ale sotva zruinuje peněženky Číňanů: chopsticks, jak zní anglický výraz, stojí pakatel. Právě proto se ale pekingská vláda domnívá, že jde o dobrý způsob, jak chránit mizící lesní porosty v Číně. Každoročně se totiž v zemi vyrobí 45 miliard párů hůlek pro jednorázové použití. To znamená jistou smrt pro zhruba 25 miliónů topolů a bříz, podotkl Don Lee, šanghajský zpravodaj listu Los Angeles Times.

Zdraží silná auta i golfová výbava

Jiné asijské státy řešily problém po svém. Jižní Korea mnoha restauracím nařídila, aby jídelní hůlky na jedno použití přestaly používat. Přešly na kovové. Japonsko je nyní dováží z Číny.

Číňané se po mnoho let bránili útokům na jídelní hůlky. Například když někteří západní vědci tvrdili, že způsobují artritidu. Státní média, která horentní výrobu jídelních hůlek přičítají sílící ekonomické síle Pekingu, dokonce nadhodila, aby se Číňané zbavili hůlek jednou provždy a nabírali jídlo jen prsty.

Čínské úřady ale zaútočily i proti těm, kdo se narodili se stříbrnou lžičkou v ústech. Zvedly totiž daně na auta s nejsilnějšími motory až na 20 procent, aby tak pomohly vyhlášenému cíli snížit spotřebu energie do pěti let o jednu pětinu. Nové daně přitom potrefí i uživatele větších hůlek: golfových holí (i míčků).

To vše probírají návštěvníci chatových diskusí na čínském internetu. Jeden z nich si troufl: "A co dalšího je na řadě? Budu muset platit také daň z párátek?"

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám