Hlavní obsah

Chorvatský soud povolil adopce dětí homosexuály

Záhřeb

Chorvatský soud rozhodl, že stejnopohlavní páry smějí adoptovat děti. V průlomovém rozsudku konstatoval, že homosexuální partneři nesmějí být v adopčním řízení diskriminováni na základě své sexuální orientace. S odvoláním na prohlášení organizace bojující za práva komunity leseb, gayů, bisexuálů a transgenderových osob (LGBT) v Chorvatsku o tom informovala místní média.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace za práva sexuálních menšin v Záhřebu

Článek

„Tento historický verdikt otevírá dveře všem párům gayů a leseb v Chorvatsku, které se chtějí stát adoptivními rodiči, a potvrzuje, že životní partneři musejí mít ve všech procesech stejná práva jako manželské páry," citovala televize N1 z prohlášení nevládní organizace Duhové rodiny (Dugine obitelji).

„Tento rozsudek automaticky neznamená, že se páry gayů a leseb stanou adoptivními rodiči. Životní partneři ale nyní mohou beze strachu kontaktovat centrum sociální péče a zažádat o posudek k adopci," dodala organizace.

LGBT vstřícná EU: Polsko tleská i píská

Evropa

Rozsudek je vyústěním pět let trvajícího procesu, který zahájila žaloba dvou chorvatských homosexuálů, jimž úřady zamítly žádost o adopci dítěte kvůli tomu, že spolu uzavřeli životní partnerství. Organizace Duhové rodiny to považovala za „absurdní" s ohledem na to, že děti mohou v Chorvatsku adoptovat i jednotlivci.

„Stále se nám nechce věřit, že to takhle dopadlo. Očekávali jsme dlouhou právní odyseu i žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva. Ale správní soud v Záhřebu postupoval správně, řídil se chorvatskou ústavou, mezinárodními úmluvami i našimi zákony," řekl předseda Duhových rodin Daniel Martinović.

Post o dvou tatíncích pro děti z domovů jsem nepsal já, tvrdí Okamura

Domácí

Převážně katolické a konzervativní Chorvatsko na základě ústavního referenda z roku 2013 definovalo manželství jako svazek muže a ženy, čímž stejnopohlavní manželství v podstatě zakázalo, připomíná agentura APA.

Rok po vstupu Chorvatska do Evropské unie schválil parlament v roce 2014 institut životního partnerství, které označuje úředně uzavřený svazek dvou spolužijících osob stejného pohlaví. Životní partneři mají v Chorvatsku téměř stejná práva jako manželé, možnost adoptovat děti ale dosud neměli.

Reklama

Výběr článků

Načítám