Hlavní obsah

Chorvatský generál Praljak se otrávil kyanidem draselným

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag
Aktualizováno

Někdejší generál bosenských Chorvatů Slobodan Praljak zemřel podle výsledků pitvy na otravu kyanidem draselným, uvedla v pátek nizozemská prokuratura. Slobodan Praljak byl 29. listopadu v Haagu odsouzen k 20 rokům za mřížemi za zločiny spáchané během války v Bosně v 90. letech. Po vyslechnutí verdiktu někdejší generál vypil smrtící tekutinu a následně v nemocnici zemřel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Slobodan Praljak pije u haagského tribunálu jedVideo: Reuters

 
Článek

Předběžná pitva Praljakova těla, kterou v pátek provedli soudní lékaři, podle nizozemské prokuratury prokázala, že bývalý generál zemřel na otravu kyanidem draselným, který je známý pod triviálním názvem cyankáli. Na žádost Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) se pitvy zúčastnili jako pozorovatelé také dva chorvatští odborníci.

Podle chorvatských médií bude Praljak pohřben v rodinném kruhu na záhřebském ústředním hřbitově. Generál údajně už před dvěma lety sepsal instrukce pro případ své náhlé smrti. Chorvatská média v „dopise na rozloučenou”, jak dokument označují, spatřují důkaz, že Praljak svou sebevraždu dlouho plánoval. Vecernij list napsal, že pohřeb zorganizuje sdružení chorvatských generálů a nikoliv vláda, aby se Záhřeb vyhnul mezinárodní kritice.

Nejsem zločinec

Poté, co byl vynesen 29. listopadu verdikt, odsouzený prohlásil: „Slobodan Praljak není válečný zločinec. Odmítám rozhodnutí soudu.“ Poté se napil z malé skleněné lahvičky a řekl: „Právě jsem vypil jed.“  [celá zpráva] Přestože ho nechal předsedající soudce odvézt do nemocnice, záhy po hospitalizaci zemřel. [celá zpráva]

Jeho smrt vyšetřuje nizozemská prokuratura i ICTY, v jehož soudní síni se Praljak otrávil.

Podle BBC prokuratura případ vyšetřuje jako „asistovanou sebevraždu a porušení lékařského zákona“. Laik podle nizozemského práva nemůže někomu pomáhat se zabít.

Srbský obhájce Toma Fila, který hájil některé stíhané, označil kontroly při vstupu do síně za nedostatečné. Podle listu The Daily Mail uvedl, že byly jako na letištích a ochranka se zaměřovala jen na kovové předměty, které zabavovala, ale pilulky či malá množství tekutin je nezajímaly.

Zničený most

Praljak byl bosenskochorvatský inženýr a režisér, který v roce 1991 za chorvatsko-srbské války dobrovolně vstoupil do armády. S dalšími umělci držel pozice v Sunji jižně od Záhřebu.

Po propuknutí války v Bosně v roce 1992 stál u vzniku krátce existující Chorvatské republiky Herzeg-Bosna. Během bojů s bosenskými muslimy nechal zničit středověký most v Mostaru. Po válce se věnoval podnikání.

Tribunálu se vzdal dobrovolně v roce 2004, až v roce 2013 byl uznán vinným z válečných zločinů, perzekvování, vyhánění, věznění a vraždění bosenských muslimů. Nebyl stíhán za zničení mostu. Přestože při odvolání byl zproštěn některých obvinění, trest mu snížen nebyl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám