Hlavní obsah

Byl to jed. Bývalý generál bosenských Chorvatů je po smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag
Aktualizováno

Generál bosenských Chorvatů z dob války v bývalé Jugoslávii Slobodan Praljak, který v soudní síni v Haagu hned po vynesení odsuzujícího rozsudku povstal a požil jed, podle televize Sky News, která se odkazuje na chorvatská média, zemřel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Slobodan Praljak pije u haagského tribunálu jedVideo: Reuters

 
Článek

„Nejsem válečný zločinec! S rozsudkem nesouhlasím!” zakřičel dvaasedmdesátiletý Praljak ihned po vynesení rozsudku a vypil tekutinu z malé lahvičky. I přes veškerou péči lékařů později zemřel v nemocnici.

Historicky poslední zasedání trestního tribunálu pro zločiny v bývalé Jugoslávii (ICTY) tak ve středu předčasně ukončila sebevražda odsouzeného přímo v soudní síni.

Zločiny proti muslimům

Tribunál rozhodoval ve věci odvolání šesti bývalých politických a vojenských předáků bosenských Chorvatů v čele s expremiérem neuznané Chorvatské republiky Herceg-Bosna Jadrankem Prličem. Všichni byli odsouzeni za zločiny proti muslimskému obyvatelstvu (Bosňákům) během války v Bosně v letech 1992–1995.

Soud potvrdil dřívější rozsudky v rozmezí od 10 do 25 let pro Prliče. Když tak učinil i v případě generála Slobodana Praljaka, odsouzený se otrávil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám