Hlavní obsah

Požil jsem jed, prohlásil odsouzený. Jednání haagského tribunálu přerušili

Haag
Aktualizováno

Historicky poslední zasedání trestního tribunálu pro zločiny v bývalé Jugoslávii (ICTY) ve středu narušilo prohlášení jednoho z odsouzených, že požil jed. Jednání bylo okamžitě přerušeno. Původní informace uváděly, že Slobodan Praljak přežil. Později však agentura AP s odvoláním na chorvatskou televizi uvedla, že zemřel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Slobodan Praljak pije u haagského tribunálu jedVideo: Reuters

 
Článek

Tribunál rozhodoval ve věci odvolání šesti bývalých politických a vojenských předáků bosenských Chorvatů v čele s expremiérem neuznané Chorvatské republiky Herceg-Bosna Jadrankem Prličem. Všichni byli odsouzeni za zločiny proti muslimskému obyvatelstvu (Bosňákům) během války v Bosně v letech 1992–1995.

Soud potvrdil dřívější rozsudky v rozmezí od 10 do 25 let pro Prliče. Když tak učinil i v případě generála Slobodana Praljaka, odsouzeného už před čtyřmi lety k 20 letům vězení za zločiny v Mostaru, prohlásil dvaasedmdesátiletý Praljak: „Požil jsem jed.“

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Praljak měl lahvičku v kapse.

Jednání bylo okamžitě přerušeno. Bezprostředně nebylo jasné, zda si Praljak skutečně jed vzal. Z agenturních snímků ze soudní síně je patrné, že Praljak něco vypil. Lahvičku s tekutinou vytáhl z kapsy.

Podle původních informací Praljak incident přežil a byl v péči lékařů. Později však agentura AP uvedla, že zemřel.

Foto: Robin van Lonkhuijsen, ČTK/AP

Generál Slobodan Praljak (vpravo) u soudu v Haagu

Praljak mimo jiné v listopadu 1993 nařídil rozstřílet proslulý Starý most v Mostaru, spojující muslimskou a chorvatskou část metropole Hercegoviny, upozornila ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám