Hlavní obsah

Chilský prezident, kterému Klaus sebral pero, už smutnit nemusí. Dostal nové

Praha

Europoslanec ODS Edvard Kožušník opět rozvířil kauzu "chilského pera". Prezidentovi Chile Sebastiánu Piňerovi zaslal náhradu za protokolární pero, které si při loňské návštěvě země přisvojil prezident Václav Klaus. Podle Kožušníka už Piňera pero obdržel.

BEZ KOMENTÁŘE: Václav Klaus a kauza "chilské pero"Video: Česká televize

 
Článek

"Je to nadsázka," řekl k motivům svého kroku europoslanec s tím, že pero není přímo od Klause, byť je v etuji s jeho podpisem. Pořídil ho za 12 000 korun u českého výrobce, který vyrábí protokolární pera pro prezidentskou kancelář.

Kožušník pero dal bývalému předsedovi chilského Senátu Jorge Pizarrovi s prosbou o předání Piňerovi. "On mi to slíbil a následně mě informoval, že pero do (chilské) prezidentské kanceláře předal," uvedl europoslanec. "Lepší je vrátit někdy, než nikdy," okomentoval prý epizodu chilský senátor.

Foto: IVAN ALVARADO, Reuters

Prezident Václav Klaus se svým chilským protějškem Sebastianem Piňerou

Klaus v březnovém bilančním rozhovoru v televizi Nova již dříve o svém chilském počínání řekl, že ho to mrzí a že se to díky mediálnímu ohlasu stalo lacinou záminkou pro útoky na něj. "Samozřejmě že mě to netěší a utrhl bych si ruku, ale myslím, že je to přehráno nekonečným způsobem," uvedl. Poznamenal ale, že je standardní si při podobných oficiálních akcích pero vzít.

Video na serveru YouTube viděly milióny lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám