Hlavní obsah

Chile chce na muži z ČR odškodné za vypálený park

Právo, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SANTIAGO DE CHILLE

Chilské úřady se zřejmě obrátí na českou ambasádu v Chile a svůj zastupitelský úřad v Praze s žádostí o spolupráci při hledání českého turisty Jiřího Šmitáka. Ten v chilském národním parku Torres del Paine - zřejmě nechtěně - způsobil minulý týden požár, který provinční úřady označily za nejhorší katastrofu toho druhu za několik desetiletí.

Foto: archiv KNTB
Článek

Chilská Rada pro ochranu národních zájmů (CDE) chce nyní na jednatřicetiletém provinilci vymáhat občanskoprávní cestou úhradu mnohamiliónové škody a je odhodlána kvůli dobytnosti částky požadovat i zabavení viníkova majetku.

Kempoval mimo tábořiště

"Pan Šmiták je v celé záležitosti tím nejnešťastnějším účastníkem, je hluboce otřesen," řekl Právu český konzul v chilské metropoli Štěpán Zajac.

Podle toho, jak konzula informoval, se snažil oheň uhasit nejprve sám a na místě udělal i lidské gesto, když záchranářům "vyplatil na dřevo 1100 dolarů, učených na své další cestování po kontinentě".

Požár vznikl podle Reného Cifuentese z chilského Národního sdružení lesů (Conaf) minulý čtvrtek odpoledne poté, co se českému turistovi, tábořícímu v oblasti Laguna Azul (Modrá laguna), převrátila plynová kamínka, od nichž kvůli silnému větru ihned chytil okolní suchý porost.

List La Tercera napsal, že Šmiták tábořil mimo povolený prostor. Čech se správcům parku, kteří posléze dorazili na místo, ke svému zavinění přiznal a v souladu s místními předpisy byl zadržen policií. Hned následující den s ním v provinčním správním centru Puerto Natales proběhlo soudní řízení.

Zaplatil pokutu a hned odjel

Chilská legislativa z roku 1931 pro případ neúmyslného založení požáru v národním parku stanoví až pětiletý trest a pokutu do výše 121 tisíc pesos (asi 200 dolarů - 4500 Kč).

Žalobce Ángel Ávila požadoval maximální trest, soud ale vzhledem k dosavadní bezúhonnosti provinilce zprostil vězení a uložil mu jen pokutu v horní hranici. Šmiták poté s vědomím českých úřadů v Santiagu de Chile odcestoval do Argentiny, i když včerejší chilská média informovala, že se již vrátil do vlasti.

"Šmiták je nyní v Argentině a udržuje s námi kontakt," potvrdil Zajac s tím, že z hlediska chilského trestního práva je případ uzavřen, turista nicméně na druhé straně chilsko-argentinských hranic "zřejmě usilovně přemýšlí, co dál a jak by mohl ve věci pomoci".

Rozsáhlá záchranná akce

Podle listu El Mercurio, jenž Zajace cituje, projevil nešťastný turista, údajně milovník a znalec přírodních parků, hlubokou lítost. "Do této chvíle (včera před polednem místního času) náš úřad žádnou oficiální žádost chilské strany ohledně pana Šmitáka neobdržel," zdůraznil Zajac, "nicméně je to zřejmě jen otázkou času."

Podle konzulova názoru může chilská strana, jmenovitě CDE, na viníkovi žádat v občanskoprávním sporu náhradu za škodu na státním majetku.

S ohněm, jenž se v důsledku silného větru a vysokých teplot (v Chile na jižní polokouli je nyní léto) rozšířil ve čtyřech frontách na rozlohu téměř deseti tisíc hektarů, zatím marně bojuje 250 lidí vybavených těžkou technikou - vedle správců parku a hasičů rovněž na 120 chilských vojáků, dobrovolníci až ze Santiaga a záchranáři ze dvou měst sousední Argentiny.

CDE už na záchranné práce vyčlenila mimořádných 60 miliónů pesos (asi 2,5 miliónu Kč).

Záchranná akce na dva týdny

Kvůli hustému dýmu musely být zastaveny průzkumné lety nad centrální oblastí parku, jež měly zjistit skutečný rozsah katastrofy. Podle odhadů Conaf se živel nepodaří zastavit dříve než za dva týdny, úřad proto nad celým regionem Magellanova průlivu vyhlásil nejvyšší pohotovost a z postižené oblasti parku evakuoval asi 25 turistů.

Park o rozloze 240 tisíc hektarů tvoří vedle vysokohorských úseků rovněž lesy a louky a žijí v něm pumy, drobný druh lamy, pštrosi nandu a další zvěř. Přes izolovanou polohu na hornatém jihu kontinentu je park hodně navštěvován sólovými turisty i výpravami, čemuž napomáhá i minimum omezení volného pohybu a poměrně dobrá síť turistických základen a úroveň poskytovaných služeb.

Chilská veřejnost je vzhledem k rozsahu požáru pobouřena jak "směšnou" výší pokuty, tak benevolencí CDE a Conaf, které provinilému Čechovi dovolily opustit Chile. Objevily se i návrhy na podstatné zpřísnění vstupu do národních parků země. To by ale ohrozilo vrcholící turistickou sezónu, kterou - podle místních médií - první zprávy o požáru zatím nijak ne-ovlivnily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám