Hlavní obsah

Češi přispívají Ukrajině. Vybraly se miliony

• Aktualizováno

České neziskové organizace vyhlásily sbírky na pomoc Ukrajincům v souvislosti s eskalujícím rusko-ukrajinským konfliktem. Zájemci mohou přispět neziskovým organizacím, jako je Charita Česká republika, Člověk v tísni, ADRA, Červený kříž nebo Post Bellum, která podporuje obránce Ukrajiny dodávkami ochranných pomůcek. Lze přispět i přímo ukrajinské centrální bance na podporu ukrajinských ozbrojených sil.

Foto: Charita České republiky

Pracovník Charity ČR předává pomoc obyvatelce východní Ukrajiny.

Článek

Sbírka Charity ČR

Nezisková organizace Charita Česká republika vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc Ukrajině a z vlastního krizového fondu uvolnila půl milionu korun na bezprostřední pomoc.

„Ve spolupráci s naším dlouholetým partnerem, Charitou Ukrajina, se v první fázi zaměříme na okamžitou podporu lidí zasažených novými boji, ať již zůstanou ve válečné zóně, nebo budou nuceni uprchnout,” uvádí na svých stránkách charita.

Česká armáda je připravena na všechny scénáře, říká Černochová

Domácí

Pomoc by se měla soustředit na zajištění základních potřeb, jako jsou voda, potraviny, hygienické potřeby či přístřeší. Součástí intervence je i poskytnutí psychologické pomoci.

Sbírku můžete podpořit na webových stránkách organizace, na účet 55660022/0800 s variabilním symbolem 104, nebo zasláním dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS CHARITASVET 30, DMS CHARITASVET 60 nebo DMS CHARITASVET 90.

Sbírka Post Bellum pro obránce Ukrajiny

Veřejnou sbírku vyhlásila také organizace Post Bellum, která spravuje archiv vzpomínek pamětníků totalitních režimů Paměť národa.

„Obracíme se na českou veřejnost. V tuto tragickou chvíli nemusíme pasivně přihlížet bezpráví páchanému na společnosti, která čelí agresi svého souseda, jen protože se rozhodla sdílet s námi hodnoty svobody a demokracie,” uvedla organizace.

Na výpadky dodávek plynu z Ruska je ČR připravena, ubezpečil Fiala

Ekonomika

Na účtu sbírky se zatím sešly desítky milionů korun. Vybrané prostředky chce organizace poskytnout ukrajinské neziskové organizaci Повернись живим / Come Back Alive, která dodává ochranné pomůcky a materiální zabezpečení obráncům Ukrajiny.

Jedná se o zdravotnický materiál jako například gázy, jehly, rukavice či sety k ošetření popálenin a rovněž neprůstřelné vesty, drony, přístroje pro noční vidění, vysílačky nebo dieselové generátory.

Sbírka SOS Ukrajina Člověka v tísni

Sbírku s názvem SOS Ukrajina zřídila humanitární organizace Člověk v tísni už v roce 2014 v období, kdy došlo k anexi Krymu Ruskou federací.

Člověk v tísni na Ukrajině pomáhá asi 200 tisícům lidí. Poskytuje potřebným potraviny, pitnou vodu, nouzové přístřeší a další pomoc.

Demonstranti postříkali zeď ruského velvyslanectví v Praze

Krimi

„Prosíme českou veřejnost o podporu. Dary do sbírky využijeme podle vývoje situace buď na přímou pomoc lidem prchajícím z oblasti bojů, nebo na pokračující pomoc lidem trpícím v důsledku dlouhotrvající humanitární krize na východě Ukrajiny,“ apeloval Petr Drbohlav, regionální ředitel Člověka v tísni pro východní partnerství a Balkán.

„Pomoc by se v první fázi zaměřovala na poskytnutí materiální pomoci, jako jsou potraviny, voda, oblečení, hygienické balíčky, deky a lehátka nebo psychosociální pomoc. Člověk v tísni by také pomáhal v místech vysoké koncentrace vnitřních uprchlíků,” dodal Drbohlav.

Červený kříž

Český červený kříž pomáhá na Ukrajině již od roku 2014. Ukrajinskému červenému kříži předal za tu dobu čtrnáct zásilek pomoci, které obsahují tzv. traumasety pro poskytování první pomoci. Nyní má organizace v úmyslu zejména podporu mobilních zdravotnických týmů, a to dodávkou aut, zdravotnických stanů či chirurgických sad v hodnotě 3,6 milionu korun.

Přispět můžete na Fond humanity Českého červeného kříže na číslo účtu 333999/2700 s variabilním symbolem 1502, popř. dárcovskou SMS nebo on-line platbou.

Pojar: Když Putin ovládne Ukrajinu, rozhlédne se za slovenské hranice

Zahraniční

Janečkův Nadační fond pomoci

Další sbírku pořádá Nadační fond pomoci Karla Janečka pod záštitou neziskové organizace ADRA, která má na Ukrajině svou pobočku. ADRA spolupracuje s UNICEF a na Ukrajině operuje od roku 2014. Během svého působení poskytuje humanitární pomoc vysídlencům na východě Ukrajiny, stará se o jejich základní životní potřeby (hygiena, potraviny, bydlení) a poskytuje také psychosociální pomoc.

Lze přispět i zasláním částky na účet 4004040040/5500 s variabilním symbolem 222.

Českobratrská církev evangelická a Diakonie ČCE

Sbírku pro obyvatele Ukrajiny a zároveň přípravy bezpečného zázemí a pomoc pro uprchlíky z válečné zóny organizují rovněž Českobratrská církev evangelická (ČCE) a Diakonie ČCE. Společně uvolnily půl milionu korun na okamžitou pomoc Ukrajině.

„Není pochyb o tom, že mnoho rodin s dětmi bude hledat útočiště a stabilní prostředí za hranicemi Ukrajiny. V tuto chvíli naše pomoc směřuje především přímo na Ukrajinu, nicméně jsme připraveni nabídnout pomoc a podporu i příchozím, kteří před válkou prchají do České republiky,“ uvedl Jan Soběslavský, ředitel Diakonie ČCE.

Své dary mohou lidé posílat na sbírkový účet Diakonie 292949292/0300 s variabilním symbolem 2022 nebo sbírku podpořit prostřednictvím dárcovských SMS ve tvaru DMS na číslo 87 777 - DMS DIAKONIESVET 30, DMS DIAKONIESVET 60, DMS DIAKONIESVET 90.

Další sbírky (např. mezinárodní humanitární organizace UNICEF nebo Armády spásy) najdete na webu Darujme.cz.

Vláda ČR

Humanitární pomoc chystá i česká vláda. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v pátek uvedl, že Česká republika je připravena Ukrajině poskytnout humanitární pomoc ve výši 300 milionů korun, což by měla ještě schválit vláda.

Pražský magistrát pošle Ukrajině deset milionů. Hřib chce konec partnerství s Moskvou

Domácí

Dary pro ukrajinskou armádu na účet centrální banky

„Ukrajinská národní centrální banka otevřela účet pro finanční dary na podporu ukrajinských ozbrojených sil,” uvedla ukrajinská ambasáda v Praze na Twitteru. Příspěvky na účet UA843000010000000047330992708 lze zasílat v cizích měnách (eurech, dolarech či librách) nebo přímo v ukrajinských hřivnách.

Desítky milionů darují i jednotlivci a firmy

Podnikatel a miliardář Pavel Tykač, který se s manželkou dlouhodobě významně angažuje v charitativních projektech, věnuje na pomoc Ukrajině 100 milionů korun. Pomoc zprostředkuje skrze své společnosti v rámci balíčku Most pro Ukrajinu, přispět chtějí také na zmírnění energetických dopadů konfliktu.

Část peněz poputuje prostřednictvím Nadace rodiny Tykačových na sbírkové konto pro Ukrajinu, další prostředky dostanou projekty partnerských měst a obcí, které organizují ubytování válečných uprchlíků a jejich adaptaci v nových podmínkách.

Společnost Women for Women se chce zaměřit na pomoc s ubytováním matek a dětí, které z postižených oblastí uprchly, rovněž ale pamatují na pomoc po stránce psychologické a terapeutické. Skupina Sev.en Energy, jíž je Tykač majitelem, pak mj. v reakci na výzvu Úřadu práce ČR vytipovala několik desítek pracovních míst, která bude možné nabídnout uprchlíkům.

Dále Ivo Lukačovič, vlastník firmy Seznam.cz, poslal 23 milionů korun na pomoc uprchlíkům na Ukrajině prostřednictvím humanitární organizace Člověk v tísni.

Sama společnost Seznam.cz rovněž na podporu neziskových organizací a aktivit spojených se začleněním Ukrajinců, kteří se v důsledku ruské vojenské agrese rozhodnou přesídlit do České republiky, vyčlení sto milionů korun.

Seznam.cz dá na podporu ukrajinských uprchlíků v Česku sto milionů korun

Internet a PC

Jan Barta ze skupiny Pale Fire Capital na Twitteru oznámil, že skupina poslala 22 milionů korun na pomoc Ukrajině a otevírá 250 lůžek v Praze pro ukrajinské uprchlíky.

Partners finanční skupina darovala milion korun humanitární organizaci Člověk v tísni.

Reklama

Výběr článků

Načítám