Hlavní obsah

Čeští poslanci v Sýrii: Lidé tu věří v návrat domů

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sýrie

Milióny lidí pobývajících v azylových centrech zřízených na stadiónech či školách a současně víra v to, že po válce bude možný návrat domů. A obrovská radost z dobytí Aleppa.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Civilisté v Aleppu

Článek

Takové byly první dojmy skupiny českých poslanců, kteří v pondělí přiletěli na čtyřdenní pracovní cestu do syrského Damašku. Přivezli humanitární pomoc v podobě dialyzační jednotky, defibrilátorů, více než tuny sušeného mléka, hraček a dalších drobných dárků.

„Česká republika tady má právě za humanitární pomoc úžasnou pověst,“ sdělila Právu telefonicky své zážitky předsedkyně petičního výboru Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM).

Podle ní si poslanci až na místě uvědomili, že pomoci by bylo potřeba mnohem víc.

„Ukazuje se, že politika české vlády pomáhat lidem tam, odkud pocházejí, je správná a přinejmenším v Sýrii se velmi osvědčila,“ uvedla poslankyně.

Spolu s ní na místo dorazili Ivana Dobešová (ANO), Radim Holeček (ODS) a Leo Luzar (KSČM). Podle Rujbrové poslanci jednali s předsedkyní parlamentu a navštívili azylové zařízení pro vnitřně vysídlené lidi na okraji Damašku, kde měli možnost hovořit s několika rodinami.

V pancéřovém voze

„Ti lidé nechtějí prchat do Německa nebo Švédska, chtějí se vrátit tam, odkud pocházejí,“ řekla Rujbrová. Podle ní Damašek působí na první dojem jako běžné evropské město, jako by si lidé nechtěli nechat vzít svůj způsob života. Napětí ale vymazat nelze.

Obdobné dojmy Právu popsal i Holeček. „Damašek navenek žije zdánlivě běžným životem. Čtvrtě jsou oddělené checkpointy s policisty a vojáky. Kontrolují ty, kteří projíždějí, protože lidé mezi čtvrtěmi pendlují,“ poznamenal Holeček.

Česko tady má za humanitární pomoc úžasnou pověst.
Zuzka Bebarová-Rujbrová

Lidé podle něj žijí v permanentním strachu. „Napětí je všudypřítomné,“ popsal své dojmy. Právě kvůli bezpečí jezdí čtveřice českých poslanců v pancéřovém voze, který má k dispozici tamní česká ambasáda.

Holečka jako kantora zaujal přístup ke vzdělání právě v azylových zařízeních. „Je skvělé, že dokážou to, aby děti vysídlenců chodily do normálních škol. Jakmile se oblast, odkud pocházejí, dá do pořádku, tak se vracejí a to vzdělání, které získají v Damašku, pak využijí pro rozvoj svého regionu, ze kterého přišly,“ svěřil Právu svou zkušenost z místa poslanec.

„Přijel jsem na místo proto, abych viděl, jak žije běžný Syřan a co bude dál. Jedna návštěva vydá za víc než si někde něco nastudovat.“

„Umírnění rebelové nikam nezmizí“

Rujbrová s Holečkem zmínili i evropské sankce, které pro Sýrii platí a které omezují možnost větší humanitární pomoci. Proto mají poslanci v programu také setkání se zástupci nevládních humanitárních organizací, které pomoc zajišťují.

Poslanci se také setkají se zástupci tamní opozice i s představiteli parlamentního výboru pro usmíření. „Oni si uvědomují, že je potřeba dál pracovat s umírněnými rebely. Ti nikam nezmizí,“ přiblížil Holeček. Proto je podle něj nutné mluvit o tom, co udělat, aby se radikálové neobjevili v Evropě.

Cesta čtveřice poslanců do Sýrie nedávno vyvolala ostrou kritiku pravicových a lidoveckých poslanců při jednání sněmovního organizačního výboru. Podle místopředsedy dolní komory Jana Bartoška (KDU-ČSL) a bývalé šéfky komory Miroslavy Němcové může poslanecká cesta legitimizovat Asadův režim.

Česko je jedinou zemí EU, která má na území Sýrie své velvyslanectví, český úřad na místě zastupuje i americkou diplomacii. A tak to má podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) zůstat i nadále.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám