Hlavní obsah

České obvinění je absurdní, řekl Putin Macronovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obvinění Ruska v kauze Vrbětic označil ruský prezident Vladimir Putin v rozhovoru se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem za absurdní. České vyšetřování ukazuje, že za explozemi ve Vrběticích v roce 2014 stály ruské tajné služby.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putinův komentář si podle agentury Tass vyžádal Macron. „Na žádost Emmanuela Macrona komentoval Vladimir Putin současné rusko-české vztahy a upozornil na absurdnost obvinění a kroků ze strany Prahy,” píše se v prohlášení zveřejněném k telefonickému rozhovoru mezi oběma prezidenty.

Macron podle Elysejského paláce naopak vyjádřil podporu evropským spojencům po vyhoštění 20 českých diplomatů z Ruska.

Putin a Macron spolu mluvili také o eskalaci napětí na ukrajinském Donbasu, problematice Náhorního Karabachu a vězněném opozičním předákovi Alexeji Navalném.

Česká republika viní ruské tajné služby, že mohou za výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014. Měli je způsobit dva agenti GRU, aby zabránili chystanému obchodu s municí. Jde o stejné agenty, kteří se měli v roce 2018 pokusit otrávit novičokem dvojitého agenta Sergej Skripala.

Vyhoštění ruských diplomatů v solidaritě s ČR? Západním zemím se moc nechce

Evropa

Česko vyhostilo nejprve 18 diplomatů z ruské ambasády v Praze, poté co Rusko oznámilo vyhoštění 20 zaměstnanců české ambasády v Moskvě, přistoupila ČR k vyhoštění dalších pracovníků, aby se počet pracovníků na ambasádách srovnal.

Reklama

Výběr článků

Načítám