Hlavní obsah

Castro pošesté zvolen prezidentem Kuby

Novinky, Lenka Hloušková, BBC
HAVANA

Fidel Castro se ve čtvrtek stal pošesté prezidentem Kuby. Národní shromáždění mu tak prodloužilo pobyt v úřadu o dalších pět let. 76letý vůdce se zařadil mezi nejdéle vládnoucí osoby v dějinách. U moci je totiž fakticky už od roku 1959, kdy v zemi provedl úspěšný vojenský převrat a svrhl pravicového diktátora Batistu y Zaldívara podporovaného USA.

Foto: Ladislav Málek

Jaro Procházka, Luxembourské náměstí v Paříži

Článek

"Slibuji, že s vámi budu tak dlouho, dokud si to budete přát. Stále cítím, že mohu být naší věci užitečný. Teď už vím, že je to můj osud, zůstat ve funkci až do smrti," řekl poslancům Castro.

Castro vyzval Husajna, ať poslechne OSN

V děkovném projevu vyzval mimo jiné iráckého vůdce Saddáma Husajna, aby se řídil pokyny OSN a zničil zbraně hromadného ničení. Ostře se obul i do USA, kterým na dálku pohrozil uzavřením jejich diplomatické mise v zemi s tím, že "Kuba je nepotřebuje". Od Washingtonu žádá zejména přehodnocení vztahů s Havanou, které se po nástupu republikánského prezidenta George W. Bushe opět zmrazily. Bílý dům, jež  na zemi uvalil ekonomické a politické embargo už v roce 1961, na výzvu nereagoval.

Castro je oficiálně prezidentem už 27 let

Castro je předsedou státní rady, jak se oficiálně prezidentská funkce nazývá, oficiálně od roku 1976. Kubánské Národní shromáždění ale vzešlo z lednových voleb, jejichž průběh napadli zastánci lidských práv kvůli neregulérnosti. Komunistická strana je totiž jedinou politickou stranou na ostrově. K volebním urnám tehdy přišlo 97 procent obyvatel, 3 procenta akt ignorovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám