Hlavní obsah

Časosběrné video zachycuje ničivé záplavy v Austrálii

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ničivé záplavy zasáhly v uplynulém týdnu australský stát Queensland. Časosběrné video publikované agenturou Reuters ukazuje, jak během krátké doby velká voda pohltila železnici. Při záplavách zahynulo také zhruba 300 tisíc hospodářských zvířat, informují Reuters a server The Guardian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Časosběr zachycuje, jak voda zaplavila během záplav železniční trať v AustráliiVideo: Reuters

 
Článek

Vydatné deště způsobily v okolí města Townsville záplavy, které si podle serveru The Guardian vyžádaly škody vyčíslené zatím na zhruba 300 milionů australských dolarů (4,8 miliardy korun). Problémy se však netýkají zdaleka jen Townsville.

Na časosběrném videu je vidět oblast vzdálená zhruba 700 kilometrů západně od Townsville, záběry ukazují, jak déšť během několika dnů kompletně zaplavil železnici, letecké snímky pak zachycují zaplavený nákladní vlak.

Foto: Profimedia.cz

Queensland zasáhla velká voda

Pozor na krokodýly

Tropický sever australského kontinentu je v tomto období zvyklý na monzunové deště, nicméně v posledních několika málo dnech spadlo na některá místa tolik vody, co v průměru za celý rok.

Začátkem týdne úřady obyvatele varovaly také před krokodýly a jedovatými hady, které velká voda do Townsville přinesla. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Austrálii sužují rekordní záplavyVideo: Reuters

Ministerský předseda Scott Morrison v pátek oznámil zvýšení částky na podporu oblastí zasažených záplavami. Rovněž uvedl, že budou vyčleněny prostředky ve výši tří milionů australských dolarů na psychickou pomoc pro lidi v postižených oblastech.

„Čekají nás teď těžké časy a lidé budou potřebovat naši pomoc,” uvedl Morrison.

Foto: Profimedia.cz

Australský ministerský předseda Scott Morrison

Premiérka státu Queensland Annastacia Palaszczuková byla v jednom z rozhovorů konfrontována s otázkou, zda nebylo upouštění přehrady na řece Ross River nařízeno příliš pozdě.

„Dobrá otázka, ale měla byste ji položit úřadům v Townsvillu, ty mají přehradu na starosti,” uvedla Palaszczuková. „Přehrada jim patří, ale nikoho neobviňuji, naopak musíme spolupracovat na odstraňování následků povodní,” řekla.

Foto: Profimedia.cz

Annastacia Palaszczuková oznamuje varování před silnými dešti

Vypuštění vody z přehrady proběhlo v rámci plánů při zasažení oblasti stoletou vodou. Hladina přehrady v tu chvíli dosahovala 43 metrů. Po vypuštění se řeka rozvodnila a okolí Townsvillu bylo zaplaveno.

Podle Guardianu je strategie, která je určena pro stoletou vodu, nebezpečná v případě zasažení větším množstvím vody, což se nyní stalo. Spekuluje se dokonce o tisícileté vodě. Otázkou zůstává, zda neměla být přehrada upuštěna dřív.

Ztráty na dobytku

Ve státě Queensland je v souvislosti s počasím hlášen také úhyn zhruba 300 tisíc kusů dobytka. „Bylo to peklo, zvířata neměla šanci přežít, nemohla se hýbat a voda stoupala a stoupala,” řekl John Warton, starosta města Richmond, které rovněž povodně postihly.

Pro zemědělce problémy zdaleka nekončí i vzhledem k tomu, že na mnoha místech byly zničeny zásoby krmiva pro dobytek.

V zasažených oblastech se byla osobně podívat i Palaszczuková. „Byly to šílené pohledy, všude okolo byl mrtvý dobytek. Navíc je jasné, že uhynul drastickým způsobem. Z takových věcí člověku prostě naskakuje husí kůže,” uvedla.

Po dlouhých obdobích sucha se tak farmáři musejí vypořádávat s další katastrofou. „Máme tu teď hodně zlomených lidí,” dodala Palaszczuková.

Reklama

Výběr článků

Načítám